Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α/Γ: Έσπασε η κακοδαιμονία 2 χάλκινα μετά από τέσσερα χρόνια

 

Την κατάκτηση των πρώτων της μεταλλίων σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών μετά το 2015 πανηγυρίζει η Ελληνική κωπηλασία στο Πόζναν της Πολωνίας.

Με τα δυο χάλκινα της Αννέτας Κυρίδου στο σκιφ των γυναικών και των Χριστίνας Μπούρμπου-Μαρίας Κυρίδου στη δίκωπο άνευ η Ελλάδα έφτασε τα 30 μετάλλια στη κορυφαία διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου εκ των οποίων τα 20 είναι χρυσά , τα 7 ασημένια και τα 3 πλέον χάλκινα.

Μετά από τέσσερα χρόνια «ανομβρίας» στο κορυφαίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τα ελληνικά κουπιά επέστρεψαν στις μεγάλες επιτυχίες και μάλιστα στον αγωνιστικό στίβο που είχαν κατακτήσει το 2015 το τελευταίο τους μετάλλιο με την τετράκωπο άνευ.

Την κακή παράδοση αυτών των τελευταίων χρόνων έσπασε αρχικά το δίδυμο των Μαρία Κυρίδου-Χριστίνα Μπούρμπου που στον τελικό της δικώπου άνευ κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τις περισσότερες αντιπάλους τους και να πλασαριστούν από το ξεκίνημα στην πρώτη τριάδα. Έμειναν σταθερές και προσηλωμένες στην τακτική τους και τελικά δικαιώθηκαν φτάνοντας 3εςστον τερματισμό σε 7.20.24 για να κατακτήσουν το πρώτο τους μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών και κλείνοντας τη χρονιά με δυο συνολικά μετάλλια μετά και το ασημένιο που κέρδισαν στο ευρωπαϊκό Κάτω των 23 στο Ντούισμπούργκ. «Ξεκινήσαμε πολύ καλά και περάσαμε 2ες στα 100μ. Όμως μας πέρασε η Ισπανία και πήραμε τη 3η θέση . Είμαστε όμως πολύ χαρούμενες αν λάβουμε υπόψιν όλα όσα έγιναν αυτή τη χρονιά» τόνισε η Μαρία Κυρίδου.

Το χρυσό κατέκτησε το πλήρωμα της Ρουμανίας με χρόνο 7.17.19 και το χάλκινο οι περσινές πρωταθλήτριες Ευρώπης Ισπανίδες με 7.18.82

Απίστευτο φίνις η Αννέτα Κυρίδου

Λίγο πριν πέσει η αυλαία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήρθε  μια απίστευτη κούρσα της Αννέτας Κυρίδου στο τελικό του σκιφ Γυναικών να ξεσηκώσει όλους τους Έλληνες στο πόδι. Η πρωταθλήτρια του ΝΟΘ δεν ήθελε να αφήσει την αδελφή της να πάει μόνο εκείνη στο σπίτι μετάλλιο και με ένα αναπάντεχο φινις έφερε τα πάνω κάτω αφού από την 5η θέση που βρισκόταν στο πέρασμα των 1500μ. τερμάτισε 3η σε 7.39.97 αιφνιδιάζοντας όλες τις αντιπάλους της και κυρίως την Έρικσεν από τη Δανία που μέχρι λίγα μέτρα πριν το τερματισμό κρατούσε το χάλκινο στα χέρια της. Το χρυσό κατέκτησε η Πόσπουρ από την Ιρλανδία με 7.36.04 και το ασημένιο η Λόμπνιγκ από την Αυστρία με 7.38.46.       

«Ήταν ο πρώτος μου αγώνες σε επίπεδο ανδρών-γυναικών και προσπάθησα να εστιάσω στον εαυτό μου. Δεν είχα ιδιαίτερες προσδοκίες. Προετοιμαζόμουν όλη τη χρονιά για τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές προκρίσεις που τελικά ματαιώθηκαν. Έτσι χάρηκα που αγωνίστηκα στη συγκεκριμένη διοργάνωση» δήλωσε η Αννέτα Κυρίδου στις σύντομες συνεντεύξεις μετά τον τελικό.      

Άφησαν υποσχέσεις Παπακωνσταντίνου, Ντούσκος  

Εξαιρετική παρουσία του Αντώνη Παπακωνσταντίνου στον τελικό του σκιφ ελ βαρών των ανδρών όπου κατέλαβε την 4η θέση. Ο πρωταθλητής του ΕΝΟΑ στην πρώτη του συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Ανδρών-γυναικών κατάφερε αφού πέρασε στον τελικό να φανεί άκρως ανταγωνιστικός απέναντι σε πολύ έμπειρους αντιπάλους  να περάσει 2ος τα 1000μ. και τελικά να πάρει την 4ηθέση με χρόνο 7.04.57 δείχνοντας ότι έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

Πολύ καλή και η παρουσία του Στέφανου Ντούσκου στον τελικό του σκιφ των ανδρών. Ο πρωταθλητής του ΝΟΙ στον πρώτο του διεθνή αγώνα φέτος ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς τη κούρσα και ήταν στην πρώτη διάδα ως τα μισά του τελικού. Δεν κατάφερε να διατηρηθεί εκεί όμως για να τερματίσει τελικά στην 5η θέση με 6.55.90 δείχνοντας παράλληλα ότι είναι στο σωστό δρόμο για την διεκδίκηση ενός εισιτηρίου για το Τόκιο την επόμενη χρονιά.

Στους δυο μικρούς τελικούς για τα υπόλοιπα ελληνικά πληρώματα το διπλό σκιφ ελ βαρών , ένα νέο πλήρωμα με την Ζωή Φίτσιου και την Ευαγγελία Αναστασιάδου πήρε την 3η θέση στον μικρό τελικό (7.18.90) και την 9η στη γενική ενώ η δίκωπος με τους Θανάση Παλαιοπάνο και Γιάννη Καλανδαρίδη την 6η (7.00.96) και την 12η στη γενική.

Στον πίνακα των μεταλλίων η Ολλανδία πήρε την 1η θέση με 8 χρυσά 1 ασημένιο 2 χάλκινα ενώ η Ελλάδα με τα δυο χάλκινα κατέλαβε την 16η θέση.