19 Ιανουαρίου 2024
Μεγάλη τιμή για την ελληνική κωπηλασία με την επιλογή της Μιλένας Κοντού ως κορυφαίας αθλήτριας του μήνα Ιανουαρίου από την επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ανοίγοντας έτσι γαλανόλευκα το ημερολόγιο των επιτυχημένων αθλητών για τη νέα χρονιά.
Στον πρόλογο της συνέντευξης που παραχώρησε η πρωταθλήτρια του ΝΟ Μυτιλήνης ο συντάκτης αναφέρεται για μια ιδιαίτερα πετυχημένη χρονιά της 18χρονης αθλήτρια το 2023 αναφέροντας το χρυσό στο Παγκόσμιο Κ23 που συνοδεύτηκε με νέο παγκόσμιο ρεκόρ , για την πρώτη της συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Ανδρών-Γυναικών και την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου καθώς βέβαια και στα «επτά παγκόσμια ρεκόρ που σημείωσε στην κλειστή κωπηλασία».
Και κλείνει την εισαγωγή λέγοντας ότι για το 2024 έχει ένα και μόνο πράγμα στο μυαλό της….
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το 2023 ήταν μια φοβερή χρονιά για σένα με μερικά τεράστια κατορθώματα. Έχεις κάποιο που ξεχώρισες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτή η χρονιά ήταν πολύ πετυχημένη για μένα. Οι δυο επιτυχίες που έχουν ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου είναι το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κ23 στο οποίο εγώ και η συναθλήτριά μου (σσ Ε. Αναστασιάδου) πετύχαμε νέο παγκόσμιο ρεκόρ και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Α-Γ που ήταν το πρώτο μου στη μεγάλη κατηγορία
ΕΡ: Τι σημαίνει για σένα η κατάρριψη του Παγκοσμίου ρεκόρ στο Παγκόσμιο Κ23;
ΑΠ: Αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν στο μυαλό μου πολύ καιρό. Με την συναθλήτριά μου τραβάμε μαζί από το 2022 και ξέραμε ότι μπορούμε να πάμε γρήγορα, ωστόσο ασφαλώς θέλαμε το χρυσό αλλά ο βασικός μας στόχος ήταν να καταρρίψουμε το Παγκόσμιο ρεκόρ. Η προσδοκία ήταν μεγάλη και υπήρχε πίεση κυρίως γιατί το 2023 κωπηλατήσαμε με διαφορετικές βάρκες προσπαθώντας να προκριθούμε στο τέλος της σεζόν. Το Παγκόσμιο Κ23 ήταν σε ένα 10ήμερο κενό από τα βασικά μας πληρώματα. Όπως καταλαβαίνετε πετυχαίνοντας τον στόχο ένιωσα ότι αυτή το αγώνισμα ήταν αυτό που μου ταιριάζει.
ΕΡ: Τελειώνοντας αυτή τη φοβερή χρονιά έσπασες 7 παγκόσμια ρεκόρ στα εργόμετρα. Πες μας περισσότερα γι αυτό.
ΑΠ: Μετά την τελευταία χρονιά που τυχαία έσπασα το παγκόσμιο ρεκόρ στα 2000μ. έβαλα στόχο να σπάσω μερικά ακόμα πριν αλλάξω κατηγορία. Στο τέλος Δεκεμβρίου αφού ολοκλήρωσα το τελευταίο καμπ ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να το πετύχω. Μου έμενε μια εβδομάδα κι έπρεπε να σπάσω ένα δυο ρεκόρ τη μέρα. Ήταν οκτώ τα ρεκόρ ή η καθημερινή προπόνηση έτσι υπήρχε η κινητήρια δύναμη για μένα που αγαπάω το κίνητρο.
ΕΡ: Πως ξεκίνησες τη κωπηλασία;
ΑΠ: Όταν ήμουν 8 ετών ο αδελφός μου κωπηλατούσε. Είχα ήδη ξεκινήσει στίβο και ποδόσφαιρο αλλά ως μικρότερη αδελφή ήθελα να κάνω ότι κάνει εκείνος και έτσι ξεκίνησα. Όσο περνούσαν τα χρόνια αγάπησα το άθλημα κι έτσι έφτασα εδώ που είμαι σήμερα. Για να είμαι ειλικρινής εάν έλεγα στα 15 μου ότι σε τρία χρόνια θα αγωνιζόμουν σε αυτό το επίπεδα θα σκεφτόμουν ότι είμαι τρελή.
ΕΡ: Όταν δεν κάνεις κωπηλασία πως είναι η ζωή σου;
ΑΠ: Μια κανονική μέρα είναι συνυφασμένη με την κωπηλασία για μένα. Τις λίγες μέρες που δεν κωπηλατώ το σκέφτομαι. Ως αθλήτρια υψηλού επιπέδου αυτές οι μέρες είναι πολύ σημαντικές για μένα από φυσικής και πνευματικής πλευράς. Συνήθως μένω μέσα και χαλαρώνω. Ίσως να πάω για ένα καφέ με φίλους, τίποτα ιδιαίτερο. Σε αυτή τη φάση της ζωής μου είμαι αφοσιωμένη στην κωπηλασία και έχω ένα σημαντικό στόχο, να πάω στους Ολυμπιακούς αγώνες , οπότε όλα γυρίζουν γύρω από την κωπηλασία. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να σκέφτεται την κωπηλασία σε καθημερινή βάση για τα πάντα. Κάθε κωπηλάτης μπορεί να καταλάβει τι εννοώ.
ΕΡ: Ποιοι είναι οι επερχόμενοι στόχοι σου στην κωπηλασία;
ΑΠ: Όπως είναι νωρίτερα ο βασικός μου στόχος αυτή τη χρονιά είναι να προκριθώ στους Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτό είναι ένα τεράστιο όνειρο που έχω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
ΕΡ: Ποιος είναι ο αγαπημένος σου κωπηλατικός τόπος;
ΑΠ: Το σπίτι μου κατέχει πάντα ένα ξεχωριστώ μέρος στην καρδιά μου από τότε που ξεκίνησα ενώ το δεύτερο σπίτι μου είναι ο Σχοινιάς που προπονούμαι τις περισσότερες μέρες τα τελευταία χρόνια. Το μέρος που έχω ερωτευτεί είναι ο στίβος στο Μπλεντ της Σλοβενίας που αγωνιστήκαμε πέρυσι.
ΕΡ: Εάν έπρεπε να δώσεις μια συμβουλή σε ένα νέο κωπηλάτη ποια θα ήταν;
ΑΠ: Να πιστεύει στον εαυτό του και να βρίσκει τρόπους να κατακτά τους στόχους του. Ακόμα κι αν δεν κατακτά τους στόχους του συγκεντρώνεται στο ταξίδι για την δική του «Ιθάκη» που θα είναι κάτι που πάντα θα θυμάται. Να μην τα παρατά ποτέ άσχετα με το τι λένε οι άλλοι.
ΕΡ: Ποια είναι η συμβουλή που σου έχουν δώσει και τη θυμάσαι περισσότερο;
ΑΠ: Ο προπονητής μου Αρίστος (Βογιατζής) πάντα συνηθίζει να λέει και συνεχίζει: «Βάλε το στόχο σου στον Θεό ώστε να μπορέσεις να φτάσεις όσο πιο κοντά του μπορείς αλλά πάντα να θυμάσαι να είσαι ταπεινός σε όλη αυτή την πορεία». Αυτή η συμβουλή μου έχει κολλήσει εντός και εκτός κωπηλασίας.
ΕΡ: Έχεις κάποιον μέντορα ή αθλητή που θαυμάζεις;
ΑΠ: Ξεκίνησα από το μηδέν γιατί ένας άνθρωπος πίστεψε σε μένα όταν εγώ δεν πίστευα στον εαυτό μου. Ο προπονητής του σωματείου μου Αρίστος Βογιατζής που με τη βοήθεια του δεύτερου προπονητή μου Κώστα Κωνσταντάρα με έκαναν τον άνθρωπο που είμαι σήμερα. Ο Τζιάνι Ποστιλιόνε είναι ο άνθρωπος που κατάλαβε ότι διαθέτω κάτι ξεχωριστό αρκετό για να με κάνει μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας και έκανε ότι ήταν δυνατόν να με κρατήσει παρά την πίεση και τα παράπονα κάποιων για το νεαρό της ηλικίας μου. Στάθηκε δίπλα μου κάθε στιγμή και ένιωσα ευγνώμων που ήμουν περιτριγυρισμένη από τέτοιους ανθρώπους στη ζωή μου.