Η "γέννηση" της κωπηλασίας
Στα βάθη της αρχαιότητας έχει τις ρίζες της η Κωπηλασία. Στην Ιλιάδα περιγράφεται το ξεκίνημα του ελληνικού στόλου με ιδιαίτερη έμφαση στον ρυθμό των κωπηλατών.
Στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι οι Φαίακες επέλεξαν πλήρωμα πενήντα δύο εκλεκτών κωπηλατών για την επάνδρωση καινούργιου σκάφους. Ήταν τόσο καλοί μάλιστα ώστε δεν χρειάζονταν ούτε πηδαλιούχο, ούτε πηδάλιο. Το 296 μ.χ. μετάλλιο του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ παριστά τετράκωπο λέμβο ενώ το 973 μ.χ. οχτώ βασιλείς της Σκοτίας, Αγγλίας και Ουαλλίας επανδρώνουν οχτάκωπο λέμβο με πηδαλιούχο τον βασιλέα Έντγκάρ ο οποίος μόλις είχε στεφθεί βασιλιάς της Βρετανίας και κάνουν διαδρομή στον ποταμό Ντή για να τον τιμήσουν.
Το 1715 αρχίζει ο αρχαιότερος αγώνας στον Τάμεση "δια το χιτώνιον και έμβλημα του Ντόγκετ". Ο Ντόγκετ διάσημος ηθοποιός της εποχής έγινε αφορμή για την δημιουργία στη συνέχεια πολλών αναλόγων αγώνων. Το 1829 γίνεται η πρώτη επίσημη συνάντηση των οχτακώπων των πανεπιστημίων Κέιμπρίτζ και Οξφόρδης στον ποταμό άμεση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FISA), που έχει έδρα την Λοζάννη, επισφραγίζεται το 1892 ενώ τον αμέσως επόμενο χρόνο διοργανώνεται το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Η κωπηλασία στην Ελλάδα
Το 1885 ιδρύεται ο Όμιλος Ερετών (ερέτης = κωπηλάτης) με έδρα το Φάληρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Ερετών ήταν ο πρώτος αθλητικός όμιλος στην Ελλάδα. Ένα χρόνο μετά ο ίδιος Όμιλος διοργανώνει επίσημους αγώνες τους πρώτους από κάθε άλλο άθλημα στην Ελλάδα.
Το 1906 θα γίνουν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες ενώ το 1927 ιδρύεται η Ελληνική Ένωση Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία της κωπηλασίας και ιστιοπλοίας που μέχρι τότε ήταν στον έλεγχο του ΣΕΓΑΣ. Στην περίοδο της κατοχής από την Ε.Ε.Φ.Ν.Σ φεύγει η ιστιοπλοία ενώ εμφανίζεται πλέον με την σημερινή της ονομασία ΕΚΟΦΝΣ (Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων). Η ΕΚΟΦΝΣ που αριθμεί σήμερα περισσότερα από 40 σωματεία από όλη τη χώρα διοργανώνει το 1970 την πρώτη διεθνή διοργάνωση στην Ελλάδα, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων που είναι και το πρώτο στην ιστορία της Κωπηλασίας.
Το άθλημα της κωπηλασίας συμπεριλήφθηκε από τους 1ους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896 στο πρόγραμμα της Αθήνας και είχε προγραμματιστεί να γίνει στον Πειραιά. Όμως οι κακές καιρικές συνθήκες δεν του επέτρεψαν να διεξαχθεί. Το 1900 πραγματοποιήθηκε κανονικά στο Παρίσι όπου δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή. Η ελληνική κωπηλασία πήρε για πρώτη φορά μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες το 1948 στο Λονδίνο με τρεις μάλιστα βάρκες.
Κομβικοί οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας το 2004 όπου η Ελλάδα κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο με τους Βασίλη Πολύμερο και Νίκο Σκιαθίτη στο διπλό σκιφ ελ βαρών να ανεβαίνουν στο 3ο σκαλί του βάθρου. Ακολούθησαν άλλα δυο Ολυμπιακά μετάλλια το 2008 στο Πεκίνο στο ίδιο αγώνισμα με τους Βασίλη Πολύμερο-Δημήτρη Μούγιο και το 2012 στο Λονδίνο όπου οι Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου πήραν το χάλκινο (και πάλι στο διπλό σκιφ ελ. Βαρών) κι έγιναν το πρώτο γυναικείο πλήρωμα που ανεβαίνουν στο Ολυμπιακό βάθρο.