Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

Δυο χάλκινα μετάλλια η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Λουκέρνης.Ξανά στο βάθρο η Ελλάδα μετά από 7 χρόνια

 

Επτά χρόνια μετά το τελευταίο μετάλλιο σε παγκόσμιο Κύπελλο η Ελλάδα ανεβαίνει ξανά στο βάθρο των νικητών και μάλιστα κατακτώντας δύο χάλκινα μετάλλια στο 3ο Παγκόσμιο Κύπελλο της Λουκέρνης χάρις τις σπουδαίες κούρσες των δυο γυναικείων πληρωμάτων της και συγκεκριμένα της δικώπου με τις Χριστίνα Μπούρμου-Ευαγγελία Αναστασιάδου και του διπλού ελ βαρών με τις Ζωή Φίτσιου-Μιλένα Κοντού.

Ήταν 29 Μαΐου του 2016 και πάλι σε Παγκόσμιο στη Λουκέρνη όταν οι Κατερίνα Νικολαϊδου και Σοφία Ασουμανάκη στον τελευταίο τους αγώνα πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο  κατακτούσαν το χάλκινο στο διπλό σκιφ το βαρύ. Έκτοτε το βάθρο σε Παγκόσμια Κύπελλα αγνοείτο  για τα ελληνικά πληρώματα.

Σήμερα όμως αυτή την αρνητική παράδοση ήρθαν να σπάσουν δυο από τα πιο νέα πληρώματα της Εθνικής ομάδας και μάλιστα στην ίδια εγκατάσταση. Την αρχή έκαναν οι Χριστίνα Μπούρμπου με την Ευαγγελία Αναστασιάδου που στην πρώτη τους διοργάνωση ως πλήρωμα κατάφεραν να μπουν στη κορυφαία τριάδα και να κερδίσουν το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 7:11.22 αφήνοντας στην 4η θέση το έμπειρο πλήρωμα της Δανίας που τερμάτισε σε 7:13.70 ενώ το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ρουμανία με 7:05.80 και το χρυσό η Αυστραλία με 7:00.84. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένες με την επιτυχία μας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης»  είπαν οι δυο πρωταθλήτριες μετά τον τελικό.

Λίγο αργότερα ακόμα ένα πολύ νέο πλήρωμα, τα κορίτσια του διπλού ελαφρών βαρών με τις Ζωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού  μετά το ασημένιο που κατέκτησαν στο Ευρωπαϊκό Α-Γ του Μπλεντ το περασμένο Μάϊο κέρδισαν μετάλλιο και στον δεύτεροι επίσημο αγώνα που δίνουν ως πλήρωμα , με πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αφού τερμάτισαν 3ος και κατέκτησαν το χάλκινο με χρόνο  6:59.54 ελάχιστα εκατοστά πίσω από το 2ο πλήρωμα της Ρουμανίας που πήρε το ασημένιο με 6:58.98 ενώ το χρυσό κατέκτησε η Μ.Βρετανία με 6:54.57.

Στους δυο ακόμη τελικούς που συμμετείχαν τα ελληνικά πληρώματα ο Στέφανος Ντούσκος πήρε την 6η θέση σε αυτόν του σκιφ με 7:07.92 ενώ 6οι τερμάτισαν και οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου-Πέτρος Γκαϊδατζής στον τελικό του διπλού σκιφ ελ βαρών των ανδρών με χρόνο 6:33.78 .

Στον τελικό Β΄ του διπλού Ανδρών οι Θανάσης Παλαιοπάνος-Γιάννης Καλανδαρίδης   πήραν την 5η θέση και την 11η στη γενική με 6:21.55.

Πλέον και τα πέντε πληρώματα θα ξεκινήσουν τη προετοιμασία τους για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στο Βελιγράδι (3-9/9) όπου εκτός της διάκρισης θα διεκδικήσουν και τα πρώτα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού την επόμενη χρονιά.

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει τα ξημερώματα της Δευτέρας (00:50) μέσω Ζυρίχης.