Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

Ο δρόμος των ελληνικών πληρωμάτων για το Παρίσι 2024 μέσω Βελιγραδίου

 

Το πρωί της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου ξεκινάει στο Βελιγράδι το σημαντικότερο Παγκόσμιο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών που ισοδυναμεί και ξεπερνάει σε κάποια σημεία το βαθμό δυσκολίας ακόμα και την τελευταία Ολυμπιακή ρεγκάτα του Τόκιο το 2021.

Κι αυτό γιατί εκτός της γνωστής βαρύτητάς του αποτελεί και τον πρώτο και πιο σημαντικό δρόμο πρόκρισης για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι (του 2024) στο Παρίσι.

Συνολικά 1000 αθλητές κι αθλήτριες από 74 χώρες θα διεκδικήσουν τα μετάλλια των αγωνισμάτων του προγράμματος αλλά και τα πρώτα «εισιτήρια» για το μεγάλο ραντεβού της επόμενης χρονιάς.

Ανάμεσα σε όλους και οι Έλληνες αθλητές που στελεχώνουν τα έξι πληρώματα που θα διεκδικήσουν αντίστοιχες προκρίσεις στα Ολυμπιακά αγωνίσματα που θα λάβουν μέρος. Πάμε όμως να δούμε τις συμμετοχές στα αγωνίσματα των ελληνικών πληρωμάτων.

Στο σκιφ ανδρών που αγωνίζεται ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο Στέφανος Ντούσκος συναντάμε τις περισσότερες συμμετοχές από όλα τα αγωνίσματα του Παγκοσμίου αφού θα λάβουν μέρος μαζί με τον Στέφανο και τον Κύπριο Αλέξανδρο Ζησιμίδη συνολικά 48 σκιφίστες.  Αυτοί εκτός των μεταλλίων θα διεκδικήσουν και τα εννέα εισιτήρια για το Παρίσι που σημαίνει θα προκριθούν όσοι περάσουν στο τελικό και οι τρεις πρώτοι του τελικού Β΄. Για το συγκεκριμένο αγώνισμα θα δοθούν ακόμη πέντε εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς του 2024 και συγκεκριμένα 3 από την Ευρωπαϊκή προολυμπιακή ρεγκάτα και 2 από την τελική που θα γίνουν αμφότερες την επόμενη χρονιά

Στο διπλό σκιφ των ανδρών οι έμπειροι Γιάννης Καλανδαρίδης-Θανάσης Παλαιοπάνος θα πάρουν μέρος μαζί με άλλα 29 πληρώματα. Από τα 30 συνολικά τα 11 δηλαδή τα 6 του τελικού και τα 5 του τελικού Β΄ θα πάρουν την πρόκριση για το Παρίσι ενώ θα δοθούν ακόμα δυο προκρίσεις από την τελική προολυμπιακή ρεγκάτα το 2024.

Στο διπλό σκιφ ελ βαρών βαρών των ανδρών οι Πέτρος Γκαϊδατζής-Αντώνης Παπακωνσταντίνου σε ένα αγώνισμα με πολύ μεγάλη παράδοση στην Ελλάδα και δυο ολυμπιακά μετάλλια θα συμμετάσχουν με 26 ακόμη πληρώματα και το έργο τους δε θα είναι καθόλου εύκολο για το Παρίσι αφού τα εισιτήρια που θα δοθούν για τους Ολυμπιακούς είναι μόλις 7 από το Βελιγράδι , δηλαδή οι 6 του τελικού και ο νικητής του τελικού Β΄μόνο. Όσοι δεν τα καταφέρουν στο Παγκόσμιο θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή προολυμπιακή ρεγκάτα όπου θα δοθούν ακόμη δυο εισιτήρια και στην τελική προολυμπιακή που θα δοθούν ακόμα δυο.

Περνάμε στις γυναίκες , στη δίκωπο άνευ το πολύ φιλόδοξο αλλά και νέο πλήρωμα της Χριστίνας Μπούρμπου που αγωνίστηκε και στο Τόκιο και της Ευαγγελία Αναστασιάδου όπου θα βρουν απέναντί τους ακόμα 19 πληρώματα θα διεκδικήσουν τα 11 εισιτήρια που οδηγούν στο Παρίσι, δηλαδή όσα πληρώματα μπουν τελικό και τα πέντε πρώτα του τελικού Β΄. Θα δοθούν ακόμα δυο εισιτήρια από την τελική προολυμπιακή ρεγκάτα του 2024.

Στο διπλό σκιφ ελ βαρών των γυναικών η παλιά Ζωή Φίτσιου συναντάει τη νέα Μιλένα Κοντού. Στο αγώνισμα, που επίσης έχουμε πανηγυρίσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο , θα πάρουν συνολικά μέρος 21 πληρώματα από τα οποία μόλις τα 7 θα προκριθούν απευθείας από το Βελιγράδι στους Ολυμπιακούς. Ουσιαστικά οι 6 φιναλιστ του τελικού και ο νικητής του τελικού Β. θα δοθούν ακόμη 2 εισιτήρια στην Ευρωπαϊκή προολυμπιακή ρεγκάτα και ακόμα δυο στη τελική προολυμπιακή ρεγκάτα οι οποίες θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά.

Τέλος το πιο νέο ελληνικό πλήρωμα , αυτό του διπλού σκιφ των γυναικών με τις Ευαγγελία Φράγκου-Σοφία Δαλίδου θα διεξαχθεί με 20 συνολικά  πληρώματα από τα οποία τα 11 θα προκριθούν στο Παρίσι και πιο συγκεκριμένα τα 6 του τελικού και τα 5 του τελικού Β΄ ενώ θα δοθούν το 2024 ακόμα δυο από την τελική Προολυμπιακή ρεγκάτα.         

Σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα του Παγκοσμίου την Κυριακή θα αγωνιστούν οι Στέφανος Ντούσκος (σκιφ), Π.Γκαϊδατζής-Α.Παπακωνσταντίνου (διπλό ελ βαρών) και Γ.Καλανδαρίδης-Θ.Παλαιοπάνος (διπλό βαρύ). Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν κατά σειρά οι Χ.Μπούρμπου-Ε.Αναστασιάδου (δίκωπος), Ζ.Φίτσιου-Μ.Κοντού (διπλό ελ βαρών) και Ε.Φράγκου-Σ.Δαλίδου (διπλό βαρύ).