Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

Καλά νέα για τα Ελαφρά Βάρη. Παραμένουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα μέχρι και το Παρίσι το 2024

 

Ένα καλό κι ένα κακό νέο επιφύλασσαν οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ σχετικά με το αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι το 2024.

Πιο συγκεκριμένα το όργανο της ΔΟΕ χειροκρότησε την πρόταση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας να συμπεριληφθεί η Παράκτια Κωπηλασία στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα και αναμένεται να την κάνει δεκτή όχι όμως από το 2024 στο Παρίσι αλλά πιθανότατα από το 2028 στο Λος Άντζελες για λόγους που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό του αριθμού των αθλητών συνολικά στους Ολυμπιακούς αγώνες  για λόγους ασφάλειας και υγιεινής. Η Παράκτια Κωπηλασία ωστόσο θα κάνει ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς αγώνες Νέων το 2026 στο Ντακάρ.

Εξαιτίας όμως αυτής της αναβολής ήρθε και το καλό νέο αφού αποφασίστηκε να μην αφαιρεθούν τα αγωνίσματα των ελαφρών βαρών και να παραμείνουν κανονικά στο πρόγραμμα και για το Παρίσι , νέο που σκόρπισε μεγάλη ικανοποίηση σε πολλές χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.     

Επιπλέον, η απόφαση για την ποσόστωση της κωπηλασίας είναι να μειωθεί κατά 24 θέσεις, από 526 σε 502 αθλητές.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Κωπηλασίας Jean-Christophe Rolland με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις έκανε το ακόλουθο σχόλιο: "Φυσικά, αυτό είναι απογοητευτικό για όλους όσοι είναι πεπεισμένοι ότι η Παράκτια Κωπηλασία αποτελεί σαφή προστιθέμενη αξία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για το άθλημα, γενικά. Αλλά, κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, είναι σαφές ότι δεν υπήρξε ανοχή στο πλαίσιο του προϋπολογισμού και των τομέων των ανθρωπίνων πόρων για την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, και ότι τυχόν νέες δαπάνες ή πρόσθετες οργανωτικές απαιτήσεις θα αμφισβητηθούν. Αναγνωρίζουμε ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και ότι η Γαλλία έχει τεράστιο αντίκτυπο από την πανδημία COVID-19, σε ότι αφορά τους ανθρώπους και την οικονομία.

Η Παγκόσμια Κωπηλασία κατανοεί επίσης την πρόκληση της ποσόστωσης όλων των αθλημάτων και εκτιμά ότι, μαζί με άλλα δέκα αθλήματα, έπρεπε να επωμισθεί τις συνέπειες της απόφασης να προσθέσει τα τέσσερα αθλήματα στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Χάρτη, δηλαδή 10.500 αθλητές.  Θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να διαχειριστούμε αυτές τις 24 θέσεις τους επόμενους μήνες .

Τα καλά νέα εδώ είναι ότι τα ελαφρά βάρη θα παραμείνουν σε έναν ακόμα Ολυμπιακό Κύκλο και ότι δεν θα υπάρξει μείωση στον αριθμό των αγωνισμάτων.  Η κωπηλασία Ελαφρών Βαρών είναι μια πολύ δημοφιλής κατηγορία του αθλήματος μας και ελπίζουμε ότι αυτό αποτελεί σπουδαίο γεγονός στη κοινότητα της Ελαφριάς κατηγορίας σε όλο τον κόσμο.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο πρέπει να αισθανόμαστε ικανοποίηση είναι τα θετικά νέα σχετικά με την πρόταση για την ένταξη της Παράκτιας Κωπηλασίας στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Προσβλέπουμε στην επιδίωξη του εποικοδομητικού διαλόγου και των συγκεκριμένων συζητήσεων με τη ΔΟΕ και το LA2028 για να δούμε τελικά τα αγωνίσματα της Παράκτιας Κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028 ".