Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Ιστορική κούρσα για την δίκωπο των Κυρίδου-Μπούρμπου και τελικός με Παγκόσμιο ρεκόρ. Ήρθε η ώρα και για Σ.Ντούσκο , Αννέτα Κυρίδου

 

Με ονειρεμένο φινάλε που άφησε άφωνους ακόμα και τους ξένους σχολιαστές η δίκωπος των Χριστίνας Μπούρμπου και Μαρίας Κυρίδου πέρασε πανηγυρικά στον μεγάλο τελικό των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο πετυχαίνοντας ταυτόχρονα Παγκόσμιο ρεκόρ με 6:48.70.

Το ελληνικό πλήρωμα μπήκε με συγκρατημένη αισιοδοξία στο ταραγμένο λόγω ανέμων κανάλι του Sea Forest Waterwayγια να διεκδικήσει μια θέση στο όνειρο , μια θέση στα 6 κορυφαία πληρώματα του πλανήτη. «Ο κυματισμός θα μας βοηθήσει είχε πει μια μέρα νωρίτερα η Μαρία Κυρίδου «γιατί έχουμε μάθει σε τέτοιες συνθήκες που υπάρχουν στο Σχοινιά».

Δεν ήταν όμως οι συνθήκες αλλά και ο σχεδιασμός της κούρσας. Τα κορίτσια δεν έφυγαν αμέσως  μπροστά αλλά έμειναν κοντά στα προπορευόμενα πληρώματα της Βρετανίας , του Καναδά και της Αυστραλίας. Πέρασαν στην 5η θέση τα 500μ. , ανέβηκαν στην 4η στα μισά κι έμειναν εκεί μέχρι να φτάσουν στα τελευταία 500μ. Εκεί βγάζοντας απίστευτες ψυχικές δυνάμεις πήρα τα κουπιά τους φωτιά , έφτασαν τα προπορευόμενα πληρώματα και τα προσπέρασαν καταφέρνοντας  την μεγαλύτερη έκπληξη  των αγώνων ως τώρα.

Κι όχι μόνο έπεσαν πρώτες στον τερματισμό αλλά σημείωσαν και νέο παγκόσμιο ρεκορ σπάζοντας το προηγούμενο 6:49.08 που είχε η βάρκα της Νέας Ζηλανδίας από το 2017 στο Πόζναν. Το ρεκόρ το ξαναπήραν πίσω οι Νεοζηλανδές στην  επόμενη ημιτελική σειρά αφού τερμάτισαν σε 6:47.41, την πρόκριση όμως και την μεγάλη εμφάνιση κανείς δεν μπορεί να την πάρει πίσω από τις δυο πρωταθλήτριες του ΝΟΘ.

Όπως όηταν φυσικό με το που πάτησαν στα λεμβαρχία τα δυο κορίτσια αγκαλιάστηκαν ενώ τα συγχαρητήριά τους έτρεξαν να τους δώσουν ο Τζιάνι Ποστιλιόνε , ο Γιώργος Φώτου και ο Γιατρός της ομάδας Γιάννης Χριστογιάννης που έχει βάλει το δικό του λιθαράκι με την αποθεραπεία του τραυματισμού της Χριστίνας Μπούρμπου που την ταλαιπώρησε για πολύ καιρό.

Πλέον ο τελικός θα είναι μια μεγάλη απόλαυση για αυτές και βέβαια μια πρόκληση αφού όλα είναι ανοιχτά σε τέτοιου επιπέδου αγώνες. Ο τελικός που θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 09:30 ώρα Τόκιο και 03:30 ώρα Ελλάδας.    

Περιχαρείς και οι δυο στην μικτή ζώνη μπροστά από την κάμερα είπαν «Ο καιρός μας δυσκόλεψε και μας είναι η αλήθεια, είχαμε στόχο στα 1500 μ να είμαστε στην 3άδα αλλά δεν τα καταφέραμε, στι τελευταίο 500άρι όμως αρχίσαμε να βγάζουμε ενέργεια στη βάρκα, τα δώσαμε όλα και είπα στον εαυτό μου δεν  θα βγείς από τη βάρκα αν δεν δώσεις μέχρι και την τελευταία σταγόνα ενέργειας που έχεις , τα δώσαμε όλα και τα καταφέραμε» λέει η Μαρία Κυρίδου."Εγω ποτές δεν κρατάω δυνάμεις αλλά ακούγοντας τη Μαρία βλέποντας και τις αντιπάλους μας  να παλεύουν με τον καιρό που εμείς δουλεύουμε στο Σχοινιά και με αυτή τη τρέλα που έχουμε δεν ξέρω πως δεν ξέρω γιατί αλλά μας έδωσε τόση ενέργεια στο τέλος τόση θετική αύρα που είδατε τι έγινε» είπε η Χριστίνα Μπούρμπου.

Οι δυο αθλήτριες δεν πρόλαβαν να το συνειδητοποιήσουν ότι πέρασαν στον τελικό. «Νομίζω ότι όταν κάτσουμε δίπλα στις Νεοζηλανδές στο τελικό εκεί θα το συνειδητοποιήσουμε και θα τους πούμε να αναμετρηθούμε μεταξύ μας για τη μάχη. Για μας αυτός ο τελικός έχει το νόημα να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Όλοι θέλουν το μετάλλιο αλλά για μας είναι να δώσουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Το έχουμε ευχαριστηθεί ήδη έχουμε κάνει ότι καλύτερο , από το 2019 που ήμασταν 11ες τώρα μπήκαμε στην εξάδα και έχουμε ακόμα περιθώρια βελτίωσης».

       Ποστιλιόνε "Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.Κανείς δεν ποντάριζε σε αυτό το πλήρωμα" 

Ευτυχισμένος και ανακουφισμένος και ο ομοσπονδιακός προπονητής Τζιάνι Ποστιλιόνε «Αυτή η κούρσα είναι το τέλος των όσων υποφέραμε. Γιατί κανείς δεν στοιχημάτιζε σε αυτό το πλήρωμα. Ούτε στην Ελλάδα Γιατί από τον Απρίλιο η Χριστίνα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα τραυματισμού και χάρις τις προσπάθειες του γιατρού και του προγράμματος μου κατάφερε να γίνει καλά , αργά και επέστρεψε δυνατή για να φτάσει αυτή η βάρκα στον τελικό. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και οφείλεται στην μεγάλη θέληση των κοριτσιών και την συμβολή του ιατρικού επιτελείου και των προπονητών.  Και όλα αυτά επιτεύχθηκαν γιατι όλα πήγαν τέλεια . Τέλεια προετοιμασία , τέλεια προετοιμασία στην Ιαπωνία πριν τους άλλους και τώρα είμαστε εδώ.

Η κωπηλασία είναι άθλημα αντοχής Τα περισσότερα πληρώματα έφυγαν γρήγορα στο ξεκίνημα της κούρσας  που τα νερά ήταν ήρεμα για να πάρουν αβανταζ. Εμείς είχαμε πει να περιμένουμε και να μείνουμε κοντά και στα τελευταία 500μ. που θα είναι κουρασμένοι οι άλλοι να αντεπιτεθούμε και να χτυπήσουμε. Τώρα στο τελικό θα παίξει ρόλο η αποθεραπεία γιατί η κούρσα είναι λίγες ώρες μετά. Ελπίζω να καταφέρουμε να ανακάμψουμε και να παρουσιαστεί το πλήρωμά μας έτοιμο.

                               Η ώρα των Αν. Κυρίδου, Σ. Ντούσκου έφτασε

Η μεγάλη ώρα όμως αύριο είναι και για τα δυο σκιφ . Η Αννέτα Κυρίδου αγωνίζεται στον ημιτελικό που ξεκινάει στις 10:30 τοπική ώρα , 04:30 ώρα Ελλάδας , ενώ λίγο μετά ο Στέφανος Ντούσκος που θα αγωνιστεί στον ημιτελικό του σκιφ ανδρών στις 11:10 τοπική (05:10 ώρα Ελλάδας) και τα δυο πληρώματα μας θα πρέπει να πάρουν μια από τις τρεις πρώτες θέσεις για να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στον τελικό.