Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Κανονικά οι ρεγκάτες πρόκρισης για το Τόκιο

 

Την διεξαγωγή των αγώνων Ολυμπιακής πρόκρισης οριστικά και αμετάκλητα αποφάσισε η Παγκόσμιας Ομοσπονδία Κωπηλασίας όπως δημοσιοποίησε με σχετική ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της σήμερα Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση όπου η FISA αναφέρει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πήρε αυτή την απόφαση παρά την συνέχιση της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Η Παγκόσμια κωπηλασία έφθασε στην προθεσμία αποφάσεων για την Τελική Ρεγκάτα Ολυμπιακής Πρόκρισης, Παρα-Ολυμπιακής Πρόκρισης και το ΙΙ Παγκόσμιο Κύπελλο 2021, όλα με παγκόσμια συμμετοχή. Η θέση της παγκόσμιας κωπηλασίας είναι ότι το άθλημα πρέπει να συνεχίσει στην διάρκεια της πανδημίας και πως οι αγώνες θα πρέπει να γίνονται όπου και όποτε είναι δυνατό να διεξάγονται με διατήρηση της ασφάλειας και της υγείας των αθλητών και όλων των συμμετεχόντων, σε πρώτη προτεραιότητα.

Μετα από μακρές συζητήσεις με όλα τα βασικά πρόσωπα και σύμφωνα με το πλαίσιο λήψης αποφάσεων όπως εκδόθηκε, η εκτελεστική επιτροπή της παγκόσμιας Κωπηλασίας επιβεβαίωσε τις προετοιμασίες για τους τρείς αγώνες με απαιτήσεις της Παγκόσμιας κωπηλασίας και επιβεβαιώνει ότι τα ακόλουθα θα γίνουν ως σχεδιάστηκαν:

  • Τελική Ρεγκάτα Ολυμπιακής πρόκρισης 15-17 ΜαΊου 2021, Λουκέρνη
  • ΙΙ Παγκόσμιο Κύπελλο 21-23 Μαΐου 2021, Λουκέρνη
  • Τελική Ρεγκάτα Παρα-ολυμπιακής πρόκρισης 3-5 Ιουνίου2021 στο Γκαβιράτε Ιταλίας, συμπεριλαμβάνοντας την δυνατότητα διεθνούς κατηγοριοποίησης.

Όπως δηλώθηκε πρόσφατα, η λήψη αποφάσεων στην διάρκεια της πανδημίας, ξεκινά με 2 σκέψεις κλειδιά: 1ον την ικανότητα της οργ. Επιτροπής να διεξάγουν τον αγώνων υπο τις παρούσες συνθήκες και 2ο) την πλήρη δέσμευση της ΟΕ και της Πόλης, να εφαρμόσουν τα αυστηρά μέτρα πρόληψης εξάπλωσης του COVID19 που ζητούνται από την Παγκόσμια κωπηλασία σύμφωνα με τις υποδείξεις του «Επιστροφή στους Αγώνες». Ενας τρίτος παράγων σε σχέση με τους αγώνες ολυμπιακής και παραολυμπιακής πρόκρισης είναι «δίκαιες και ίσες δυνατότητες πρόσβασης στον αγώνα» για τις ομάδες που ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο για να συμμετέχουν σε αυτούς.

Γνωρίζουμε καλά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εθνικές ομάδας για να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες. Για να πάρουμε την πλέον ενήμερη απόφαση, συγκεντρώνουμε πληροφορίες μέσω ελέγχων ανάμεσα στις ομοσπονδίες μέλη μας. Προς το παρόν ένας αριθμός μελών ομοσπονδιών μας θα πρέπει να αντιμετωπίσει καραντίνα με την επιστροφή τους και τόσο η Ιταλία όσο και η Ελβετία προς το παρόν έχουν καραντίνα για τους ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες. Παρόλα αυτά και οι δύο χώρες έχουν εξαιρέσεις για τον αθλητισμό που μπόρουν να εφαρμοστούν για την εξάλειψη της καραντίνας άφιξης. Αυτά θα περιγραφούν πιο κάτω.  Kaθώς οι ημερομηνίες παράδοσης υλικού για τους ΟΑ στο Τόκιο είναι η 17 Μαίου και για τους Παραολυμπιακούς η 8η Ιουνίου, δεν υπήρχε άλλη επιλογή για περαιτέρω καθυστέρηση των αγώνων αυτών. Τελικά στις αποφάσεις μας λαβαμε υπόψιν την ανάγκη βεβαιότητας και του αναγκαίο χρόνου για σχεδιασμό ταξιδιου και διαμονής, ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν οικονομικές συνέπειες.

ΠΛΑΝΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ COVID

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Κωπηλασίας που δοκιμάστηκε επιτυχώς στην διάρκεια του 2020, οι Ο.Ε. έχουν αναπτύξει ένα πλάνο αντιμετώπισης covid19 για την διεξαγωγή αγώνων σύμφωνα με τις συστάσεις του Π.Ο.Υ. και της Παγκόσμιας Κωπηλασίας. Αυτά τα πλάνα εκτιμήθηκαν και εγκριθηκαν από τις Ελβετικές και Ιταλικές εθνικές και τοπικές Αρχές Υγείας.

Κάθε ομοσπονδία μέλος είναι υπεύθυνη για την μέγιστη φροντίδα των μελών της ομάδας της, πριν, κατά την διάρκεια και μετά από κάθε αγώνα. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα της ΟΕ για τον COVID19 συνεχώς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας συνεχώς (εκτός του σκάφους ή εργομέτρου ή γευμάτων), κοινωνικές αποστάσεις και συχνή απολύμανση μαζί με ότι άλλο προβλέπεται από τις εκδόσεις των Ο.Ε.

Επιπρόσθετα, θα ζητείτε από κάθε συμμετέχοντα η συμπλήρωση ενός προ αγωνιστικού ερωτηματολογίου Υγείας και οι ομοσπονδίες υποχρεούνται να υπογράψουν φόρμα αποδοχής της ευθύνης για τα μέλη των ομάδων τους, οι οποίες θα σταλούν απευθείας από τις ΟΕ για συμπλήρωση και επιστροφή πριν οι ομάδες φτάσουν στον στίβο.

Επίσης θα γίνεται ένα τηλεσεμινάριο (WEBINAR) για όλους τους αθλητές πριν ταξιδέψουν για τον αγώνα. Για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων, οποιοσδήποτε δεν ακολουθεί τις συνθήκες συμμετοχής θα αποβάλλεται αμέσων και θα εξαιρείται των αγώνων, γεγονός που εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια της εκτελεστικής επιτροπής της παγκόσμιας κωπηλασίας.

Τελική ρεγκάτα ολυμπιακής πρόκρισης και ΙΙ κύπελλο στην Λουκέρνη

Για να ξεπεραστούν οι κανονισμοί εισόδου στην Ελβετία για όλες τις ομάδες, υπάρχουν δύο παράμετροι – ένας από την Πολιτειακή γραμματεία αλλοδαπών και ένας από το Γραφείο Υγείας. Αυτές οι εξαιρέσεις θα ανακοινωθούν αργότερα μέσω των ιστοσελίδων των Οργ.Επιτροπών.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν ως δυο διαφορετικές ρεγκάτες, με ξεκάθαρο διάστημα μεταξύ τους ώστε να γίνει πλήρης απολύμανση τους στίβου. Όλα τα σκάφη θα πρέπει να μετακινηθούν από τον στίβο στις 17 Μαΐου και δεν θα γίνει προπόνηση στις 18/5/21. Πλήρωμα που τρέχει μόνο στο παγκόσμιο κύπελλο δεν θα έχει πρόσβαση στον στίβο στην διάρκεια της Ρεγκάτας ολυμπιακής πρόκρισης. Θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες.