Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

H Σοφία Δαλίδου υποψήφια για καλύτερη νέα αθλήτρια της χρονιάς από τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές

 

Μεγάλη τιμή για την οικογένεια της ελληνικής κωπηλασίας αποτελεί η πρωτοβουλία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να προτείνει για το βραβείο του καλύτερου νεότερου αθλητή-αθλήτριας του φετινού καλοκαιριού που έχει θεσπίσει ο σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών την υποψηφιότητα της δικής μας Σοφίας Δαλίδου.  

Χαρακτηριστικά στην επιστολή της προς την ΕΚΟΦΝΣ η ΕΟΕ αναφέρει «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για την Υποψηφιότητα καλύτερου Ευρωπαίου Νέου Αθλητή και σχετικά με το Βραβείο Piotr Nurowski 2023, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έπειτα από αξιολόγηση πρότεινε την πρωταθλήτρια της Κωπηλασίας Σοφία Δαλίδου με πρώτη νίκη στο Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας της».

Το ετήσιο Βραβείο PIOTR NUROWSKI   2022 -Best Summer Young European Athlete απονέμεται σε νέους ανερχόμενους Αθλητές αρκεί να μην είναι μεγαλύτεροι των 18 ετών στις 31/12/2022 και που τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει εξαιρετικά αθλητικά επιτεύγματα καθώς και εξαιρετική συμπεριφορά εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. 

Η Σοφία Δαλίδου που ανήκει στον ΟΕΑΝΑ Βόλου στις 23 Σεπτεμβρίου κλείνει τα 17 της χρόνιας και φέτος μαζί με την Στέλλα Νάτσιουλα, η οποία γίνεται 18 τον Δεκέμβριο,  κατέκτησε δυο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων και στο αντίστοιχο Παγκόσμιο , αμφότερα έγιναν στο Βαρέζε της Ιταλίας ενώ το χρυσό στο Παγκόσμιο συνοδεύτηκε με Παγκόσμιο ρεκόρ.  

Το Βραβείο PIOTR NUROWSKI  καθιερώθηκε το 2011 για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην τενίστα και προέδρου της Πολωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010. Αφορά σε δυο αθλητές-τριες ένας για τα θερινά σπορ κι ένας για τα χειμερινά και συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο που λαμβάνει ο νικητής αλλά και οι τέσσερις ακόμα υποψηφιότητες που ήταν κοντά στη νίκη.

Από ελληνικής πλευράς τα προηγούμενα χρόνια είχαν βραβευτεί ο Εμμανουήλ Καραλής (στίβος) το 2016, ο Απόστολος Χρήστου (κολύμβηση) το 2013 και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου (ιστιοπλοϊα) 2017.

Η ανακοίνωση των νικητών θα γίνει το Νοέμβριο ενώ η απονομή τον ερχόμενο Μάϊο. Καλή επιτυχία Σοφία.