Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

Τα αποτελέσματα του 1ου Διεθνούς Αγώνα Αξιολόγησης. Τζιάνι Ποστιλιόνε: Είδα παιδιά "πολεμιστές" που θέλουν να πετύχουν. Το χρυσό στο Τόκιο άλλαξε την εικόνα .Ο Στέφανος ξεκινάει από την αρχή

 

Μεγάλη συμμετοχή, έντονος συναγωνισμός και πολύ καλές επιδόσεις ήταν τα συστατικά του 1ου Διεθνούς Αγώνα Αξιολόγησης που έγινε στο Σχοινιά το τελευταίο σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα του οποίου μπορείτε να τα βρείτε για το Σάββατο ΕΔΩ και για την Κυριακή ΕΔΩ.

Αντίστοιχα συμπεράσματα έβγαλε και ο Τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΟΦΝΣ Τζιάνι Ποστιλιόνε που μαζί με τους συνεργάτες του είχαν την αγωνιστική επιμέλεια της διοργάνωσης.

Ο Τζιάνι Ποστιλιόνε μίλησε στην ιστοσελίδα της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας για το πρώτο αυτό δείγμα της χρονιάς και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τους αθλητές που πήραν μέρος χαρακτηρίζοντάς τους «πολεμιστές». Μίλησε για την επανεκκίνηση του Στέφανου Ντούσκου μετά το χρυσό στο Τόκιο για τους φετινούς στόχους των εθνικών ομάδων και για την συνεργασία του με τους σωματειακούς προπονητές.             

Αναλυτικά όλα όσα είπε

Στον 1ο Αγώνα Αξιολόγησης είδα πολύ μεγάλη συμμετοχή που δείχνει ότι ο ενθουσιασμός στο άθλημα είναι πολύ μεγάλος γιατί οι αθλητές ονειρεύονται ότι μπορούν να πετύχουν  κάτι αντίστοιχο με αυτό που κατάφερε ο Στέφανος Ντούσκος ο οποίος άνοιξε το δρόμο για τη νέα εποχή της κωπηλασίας στην Ελλάδα όπως έκανε ο Βασίλης Πολύμερος το 2004 με το με το χάλκινο , ενώ το χρυσό έφερε τεράστιο ενθουσιασμό.

Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω καλά παιδιά να προσπαθούν σωστά και ξέρω επίσης  ότι πολλά σωματεία ακολουθούν τα προπονητικά προγράμματά μας. Η τεχνική είναι πρωτογενής γιατί είναι νέοι , καταλαβαίνουν αλλά αυτό που βλέπω ότι διαθέτουν είναι το πνεύμα του νικητή . Αυτά τα παιδιά είναι «πολεμιστές». Ίσως γιατί θέλουν να πετύχουν πολλά στο μέλλον , βλέπουν το μέλλον τους ως σπουδαίοι πρωταθλητές.

Για το φετινό αγωνιστικό κομμάτι νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε καλές εμφανίσεις με τις ομάδες κάτω των 23 και εφήβων προς τα τέλη Ιουλίου γιατι είδα στον 1ο Αγώνα Αξιολόγησης ότι έχουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεαρών αθλητών κι αθλητριών. Στην κατηγορία Κ23 ίσως λιγότερους είδα ένα δυο πληρώματα αρκετά καλά και θα προετοιμαστούμε για το Ευρωπαϊκό στο Μόναχο , ίσως χρησιμοποιήσουμε μαζί αθλητές  από την Κ23 και την Εφήβων. Ασφαλώς ο Στέφανος Ντούσκος θα είναι εκεί.

Θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή ο Στέφανος

Αλλά θέλω να πω κάτι για τον Στέφανο. Μετά το χρυσό νιώθει πάρα πολύ υπεύθυνος, μια κατάσταση που βιώνει όποιος έχει ζήσει μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή του. Θα πρέπει να παραμείνει ήρεμος και να καταλάβει ότι μετά τους Ολυμπιακούς όλοι ξεκινούν από την αρχή όπως κι εκείνος. Θα πρέπει να σκέφτεται όπως ήταν τέσσερα χρόνια πριν και θα πρέπει να παλέψει για να πάρει ακόμα μια καλή θέση. Ο Στέφανος είναι πολύ σοβαρός και νομίζω θα προετοιμαστεί καλά , ασφαλώς μπορεί να κατακτήσει μετάλλιο , μπορεί να βρεθεί κοντά στην τριάδα αλλά σίγουρα θεωρώ θα είναι στον τελικό. Γιατί έχει το στιλ και τη νοοτροπία να το πετύχει.

Το μετάλλιο του Στέφανου άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας αλλά συνεχίζουμε

Θεωρώ ότι αυτό το ιστορικό μετάλλιο άλλαξε την εικόνα της ελληνικής κωπηλασίας στο διεθνές στερέωμα . Γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα ήταν στον πίνακα των  μεταλλίων πάνω από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία και κανένας δεν τα κατάφερε όπως εμείς στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. Ήταν πολύ δύσκολοι αγώνες και δεν κατακτήσαμε μόνο ένα χρυσό μετάλλιο αλλά το κερδίσαμε με Ολυμπιακό ρεκόρ και δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και μάλιστα κατέρριψε το ρεκόρ  του Ντρέιζντεν . Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι και η εικόνα είναι σαφώς διαφορετική αλλά η εικόνα μιας χώρας  δεν είναι μόνο ένα μετάλλιο είναι περισσότερα μετάλλια , περισσότερα πληρώματα σε τελικούς και δουλεύουμε για να τα πετύχουμε αυτά. Σίγουρα έχουμε «μείνει» στα δυο πληρώματα σε τελικούς. Αλλά φανταστείτε ότι συνεχίσουμε έτσι, η Ελλάδα έχει πάντα δυο πληρώματα σε τελικούς Ολυμπιακών αγώνων από το 2008 ως το 2021. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Και πάντα να συνοδεύεται με μετάλλιο , εκτός από το Ριο.

Το βλέμμα μας στο Παρίσι αλλά και στο Λος Αντζελες

Ξεκινήσαμε αρκετά καλά τη σεζόν. Όπως ισχύει στην Ελλάδα έχουμε ελάχιστους αθλητές στην κατηγορία Ανδρών-Γυναικών και όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια παρακολουθούμε αρκετά παιδιά από τις μικρότερες κατηγορίες προκειμένου να βρούμε τα επόμενα ταλέντα , ίσως για το Παρίσι, αλλά είναι δύσκολο γιατί έχουμε μόνο τρια χρόνια μπροστά μας ή πιθανότερα για τους Ολυμπιακούς του 2028 στο Λος Αντζελες. Γιατί ή φιλοσοφία μας είναι να δουλεύουμε σε βάθος δυο Ολυμπιακών Αγώνων συμπεριλαμβάνοντας και τους επερχόμενους.

Επίσης βλέπουμε με μεγάλη ικανοποίηση την διάθεση των σωματειακών προπονητών να συνεργαστούμε για το καλό του αθλήματος δείχνοντας και πόσο περήφανοι είναι για την επιτυχία του Στέφανου κι από την πλευρά μας όλο το προπονητικό τιμ της Εθνικής θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να τους βοηθήσουμε στο έργο τους. Ήδη έχουμε δηλώσει ότι όποιος θέλει μπορεί να έρθει να παρακολουθήσει τα προπονητικά κοινόβια της Εθνικής και η αρχή ήδη έγινε.         

Επιστρέφουμε στη κανονικότητα αλλά θέλει ακόμα προσοχή

Η Διεθνής ομοσπονδία και τη φετινή σεζόν συνεχίζει με τα πρωτόκολλα του Covid-19 και μήνα με μήνα θα επιβεβαιώνει το αγωνιστικό της πρόγραμμα και δυο μήνες πριν τους μεγάλους αγώνες θα έχουμε την τελική απόφαση για την διεξαγωγή τους ή μη.

Πριν λίγες μέρες η Παγκόσμια Ομοσπονδία επιβεβαίωσε την διεξαγωγή του  Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Ζάγκρεμπ και θα μας ενημερώσει και για το Πόζναν και για τους υπόλοιπους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτή είναι μια φυσιολογική προσέγγιση. Από όλες τις χώρες υπάρχει μια μεγάλη ελπίδα ότι ο κόσμος  θα επιστρέψει σε μια κανονικότητα αλλά πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Κι εμείς, μπορεί να σκεφτόμαστε ότι δε χρειάζεται να υπάρχει καμία πρόληψη αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι είμαστε σε κίνδυνο.