Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022: Τα 34 "γαλανόλευκα μετάλλια", τα παγκόσμια ρεκόρ και οι μεγάλοι πρωταγωνιστές που έλαμψαν

 

Με τον μαγικό αριθμό 34 να στολίζει το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ελληνικής Κωπηλασίας μας αποχαιρετά το 2022. Τόσα ήταν τα μετάλλια που κατέκτησαν οι Ελληνίδες και Έλληνες κωπηλάτες στις επίσημες και διεθνείς διοργανώσεις που πήραν μέρος και συγκεκριμένα στα τρία Παγκόσμια, τρία Ευρωπαϊκά και ένα Βαλκανικό πρωτάθλημα.

Δώδεκα χρυσά , δώδεκα ασημένια και δέκα χάλκινα ήταν τα «λάφυρα» των γαλανόλευκων κουπιών αλλά όχι μόνο. Η ελληνική κωπηλασία για πρώτη φορά στην ιστορία της αναδείχθηκε κορυφαία Παγκόσμια δύναμη στην πιο σημαντική για την ανάπτυξη κατηγορία , στους Έφηβους-Νεάνιδες όπου στο αντίστοιχο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στο Βαρέζε της Ιταλίας στα τέλη Ιουλίου κατέκτησε τρία χρυσά και ένα χάλκινο τα περισσότερα και σημαντικότερα από τις υπόλοιπες 50 χώρες που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών η Εθνική ομάδα έφτασε στην κατάκτηση τεσσάρων μεταλλίων, τριών ασημένιων κι ενός χάλκινου, φτάνοντας στην καλύτερη συγκομιδή των τελευταίων 11 ετών στο θεσμό.

Ατομικά την καλύτερη συγκομιδή έκαναν η Στέλλα Νάτσιουλα με τρία χρυσά μετάλλια με τρία διπλά (τα δυο με τη Σ.Δαλίδου και το ένα με την Κοντού) όπως και  η Ευαγγελία Αναστασιάδου που κρέμασε στο λαιμό της ένα χρυσό  και δυο ασημένια.

Δυο χρυσά κατέκτησαν οι Ασβεστά-Αργυράκη με τη δίκωπο τους στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Νεανίδων, δυο χρυσά και η Κατερίνα Γκόγκου το ένα στο σκιφ του Παγκοσμίου Νεανίδων και στο σκιφ του Ευρωπαϊκού Νεανίδων, δυο η Σοφία Δαλίδου, ένα χρυσό κι ένα ασημένιο ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου ενώ δυο μετάλλια ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο κατέκτησε και το τετραπλό των εφήβων με τους Αδαμ, Λυκομήτρο, Χωλόπουλο και Παπάζογλου στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο  της κατηγορίας τους.

Στα αξιοσημείωτα τα δυο παγκόσμια ρεκόρ που πέτυχαν οι Μπούρμπου-Φράγκου στο Παγκόσμιο Κ23 στο Βαρέζε όπου αναδείχθηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες καθώς και οι Δαλίδου-Νάτσιουλα στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Εφήβων-Νεανίδων που κατέκτησαν το χρυσό.  Εκτός από τα μετάλλια οι Έλληνες κωπηλάτες είχαν συμμετοχή σε περισσότερους από 15 τελικούς συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις.

                                                    ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΞΑΝΑ Ο ΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις εγχώριες διοργανώσεις ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων διατήρησε τα σκήπτρα του πρωταθλητή και πολυνίκη συγκεντρώνοντας στις δυο φάσεις του 88ου Πανελληνίου πρωταθλήματος 11 χρυσά 4 ασημένια και 6 χάλκινα μετάλλια.   

Ασφαλώς ξεχωριστής σημασίας είναι τα δυο πιο πανελλήνια πρωταθλήματα που έγιναν μέσα στο 2022 το Πανελλήνιο Παράκτιας κωπηλασίας Beach Sprint  που φιλοξενήθηκε στον Άλιμο στις αρχές Νοεμβρίου καθώς και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστής Κωπηλασίας που ήταν μάλιστα το 1ο , πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στο ιστορικό Παλε ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης με συμμετοχές που ξεπέρασαν τις 750 και περισσότερους 2000 θεατές.

Αθρόα και πάλι η συμμετοχή νέων αθλητών στις δυο Συναντήσεις Ανάπτυξης που έγιναν σε Γιάννενα και Κέρκυρα και που για 14η χρονιά αποτελούν τη «δεξαμενή» από την οποία προέρχονται οι νέοι πρωταθλητές. Στο τμήμα Ανάπτυξης ανήκει και μια άλλη φετινή καινοτομία η διοργάνωση του 1ου Summer Rowing Camp που έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου στη Χαλκιδική που τεράστια συμμετοχή από όλη την Ελλάδα.  

Αναλυτικά τα Ελληνικά μετάλλια το 2022 (με χρονολογική σειρά): 

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ (Βαρέζε 21-22/5)

Χρυσό μετάλλιο : Κατερίνα Γκόγκου (σκιφ)

Χρυσό μετάλλιο: Ασβεστά-Αργυράκη (δίκωπος άνευ)

Χρυσό μετάλλιο: Σοφ.Δαλίδου-Στελ.Νάτσιουλα (διπλό σκιφ)

Ασημένιο μετάλλιο : Παν.Αδαμ-Απ.Λυκομήτρος-Νικ.Χώλόπουλος-Δημ.Παπάζογλου (τετραπλό σκιφ)

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ε-Ν & Κ23 (Βαρέζε 25-31/7)

Κ23

Χρυσό μετάλλιο: Χ.Μπούρμπου-Ε.Φράγκου (δίκωπο άνευ) ΝΠΡ

Χρυσό μετάλλιο : Ευ.Αναστασιάδου (σκιφ ελ βαρών)

 

Ε-Ν

Χρυσό μετάλλιο: Σοφία Δαλίδου-Στέλλα Νάτσιουλα (διπλό σκιφ) ΝΠΡ

Χρυσό μετάλλιο: Ιωάννα Ασβεστά και Ελβίρα Αργυράκη (δίκωπο άνευ)

Χρυσό μετάλλιο : Κατερίνα Γκόγκου (σκιφ)

Χάλκινο μετάλλιο: Παναγιώτης Αδάμ-Απόστολος Λυκομήτρος -Νικος Χωλόπουλος-Δημητρης Παπάζογλου (τετραπλό σκιφ )

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α-Γ (Μόναχο 13-14/8)

Χρυσό μετάλλιο :Αντώνης Παπακωνσταντίνου (σκιφ ελ βαρών)

Ασημένιο μετάλλιο: Στέφανος Ντούσκος (σκιφ)

Ασημένιο μετάλλιο : Ζωή Φίτσιου (σκιφ ελ βαρών)

Ασημένιο μετάλλιο: Ευαγγελία Αναστασιάδου (σκιφ)

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Κ23 (Χαζεβίνγκελ 3-4/9)

Χρυσό μετάλλιο: Στέλλα Νάτσιουλα και Δήμητρα Ελένη Κοντού (διπλό σκιφ)

Χρυσό μετάλλιο: Πέτρος Γκαϊδατζής (σκιφ ελ βαρών)

Χρυσό μετάλλιο: Ευαγγελία Φράγκου και την Χριστίνα Μπούρμπου (δίκωπος)

Ασημένιο μετάλλιο: Ευαγγελία Αναστασιάδου (σκιφ ελ βαρών)

 

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (Βοσνία 10-11/9)

Συνολικά 6 ασημένια-9 χάλκινα Δείτε τους μεταλλιούχους της 2ης μέρας ΕΔΩ και της 1ης μέρας ΕΔΩ

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α-Γ (Ρατσίτσε 20-25/9)

Ασημένιο μετάλλιο : Αντώνης Παπακωνσταντίνου (σκιφ ελ βαρών)  

 

ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2023