Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

Συνέντευξη Ευαγγελία Αναστασιάδου: Θέλω να πάω στο Τόκιο. Το κλίμα στην Εθνική ομάδα παραμένει σε ισορροπία .

 

Μόλις στα 17 της χρόνια η Ευαγγελία Αναστασιάδου κατάφερε να στρέψει τα φώτα πάνω της κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο σε μια ηλικιακή κατηγορία όπου αγωνίζονταν αθλήτριες ακόμα και πέντε χρόνια μεγαλύτερές της και συγκεκριμένα στο σκιφ ελ βαρών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κάτω των 23 του 2020 στο Ντούισμπουργκ.

Η νεαρή Καστοριανή κωπηλάτρια και μέλος του ιστορικού σωματείου ΝΟ Καστοριάς όχι μόνο άντεξε το βάρος της επιτυχίας αλλά όπως δηλώνει παρακάτω  είναι έτοιμη ακόμη και να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

Η προπόνηση δεν την φοβίζει, ούτε οι ατελείωτες μέρες εγκλεισμού στα κοινόβια του Σχοινιά. Δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από την συνεργασία της με το προπονητικό τιμ και συγκεντρωμένη στους στόχους της.

Παρόλα αυτά δεν ξεχνά την σχολή της και προτρέπει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την κωπηλασία.

 

To 2020 παρότι ήταν μια χρονιά πανδημίας και πολύ δύσκολη για τον αθλητισμό για σένα έφερε ένα σημαντικό χρυσό μετάλλιο και πολλές εμπειρίες. Ήταν η καλύτερη χρονιά της καριέρας σου ως τώρα;

"Προσωπικά, η χρονιά που πέρασε ήταν η καλύτερη αγωνιστικά χρονιά της έως τώρα καριέρας μου, καθώς κατάφερα να διεκδικήσω ένα χρυσό Ευρωπαϊκό μετάλλιο στο αγώνισμα του ελαφρύ σκίφ κάτω των 23, αλλά, ταυτόχρονα, πολλές ακόμα εμπειρίες".

Αυτό το μετάλλιο και οι εμφανίσεις σου μήπως σου πρόσθεσαν περισσότερο άγχος για το μέλλον;

"Το άγχος, ως παράγοντας, πάντα υπάρχει στις ζωές των αθλητών, αλλά δεν θεωρώ πως το μετάλλιο αυτό μου πρόσφερε περισσότερο άγχος. Απεναντίας , λειτούργησε και λειτουργεί ως μεγαλύτερο κίνητρο για τους μετέπειτα στόχους μου". 

Το 2021 είναι χρονιά Ολυμπιακών αγώνων (αν τελικά γίνουν). Νιώθεις ότι είσαι ή θα είσαι έτοιμη να διεκδικήσεις ένα εισιτήριο ή θα προτιμήσεις να κοιτάξεις προς το Παρίσι στους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024;

"Έχοντας κάνει προετοιμασία ενάμιση χρόνου, πιστεύω πως είμαι έτοιμη να διεκδικήσω ένα εισιτήριο για τους ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο , παρόλο που βρίσκομαι στην ηλικία των 18 ετών. Εμπιστεύομαι την εμπειρία του κυρίου Τζιάνι Ποστιλιόνε , καθώς θεωρώ πως η συνεργασία μας είναι αποδοτική και ικανή να φτάσει στον κοινό επιθυμητό στόχο". 

Και την περσινή χρονιά αλλά και από τις πρώτες μέρες του 2021 έχεις περάσει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Εθνικής πολλές ώρες στο Σχοινιά. Πως εξελίσσεται η προετοιμασία;

 "Η περσινή χρονιά, για μένα , ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αφού είχα να αντιμετωπίσω ένα δύσκολο έργο και τις υψηλές απαιτήσεις της προπόνησης , καθώς ήμουν μόλις 17 ετών. Αυτό, όμως δεν αλλάζει, η προετοιμασία εξακολουθεί να είναι δύσκολη , καθώς ο στόχος δεν είναι εύκολα προσιτός".

Είμαι προσηλωμένη στο στόχο μου , δεν εγκαταλείπω.

Σκέφτηκες ποτέ να εγκαταλείψεις το κοινόβιο και να πας σπίτι σου επειδή δεν άντεχες ή για κάποιο άλλο λόγο;

"Σίγουρα, οι δύσκολες στιγμές πάντα θα υπάρχουν , όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να εγκαταλείψω την προσπάθεια και να φύγω από το κοινόβιο. Το να γυρίσω σπίτι μου, είναι σίγουρα η εύκολη λύση, αλλά αυτό θα με απομακρύνει από τον στόχο μου".

Είσαι συνέχεια έγκλειστη με τα ίδια παιδιά  Πως είναι το κλίμα ανάμεσα σας ;

"Είναι δύσκολο να συνυπάρξουν τόσες διαφορετικές προσωπικότητες στον ίδιο χώρο, αλλά το κλίμα της ομάδας μας παραμένει σε μία ισορροπία , αλλά ελπίζω και να διατηρηθεί έτσι, παρότι υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες". 

 

 Δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα

 

Όλα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα σας έχουν επηρεάσει ή είσαστε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας ;

"Κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά στις περιστάσεις , προσωπικά , είμαι προσηλωμένη στον στόχο μου. Οτιδήποτε συμβαίνει έξω από το πεδίο της προπόνησης , βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα και δεν επηρεάζει την προετοιμασία μου". 

Προσωπικά αντιμετώπισες κάποιο πρόβλημα ακόμα και  εξωαγωνιστικό από τους προπονητές ή κάποιον άλλο κατά τη διάρκεια των κοινοβίων ;

"Όπως προαναφέρθηκα, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον Κύριο Τζιάννι Ποστιλιόνε και με τους υπόλοιπους προπονητές, δεν έχω να προσάψω κάποιο παράπτωμα και είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από όλους".

  

         Να αγωνιστώ στο Τόκιο και να συνεχίζω τη σχολή μου

 

Το 2021 έχει πολλές αγωνιστικές προκλήσεις . Τι θα ήθελες να πετύχεις εσυ;

"Ο πιο κοντινός μου στόχος είναι η Ολυμπιακή πρόκριση  που διεξάγεται στο Varese της Ιταλίας , τον ερχόμενο Απρίλιο. Προς το παρόν είμαι προσηλωμένη σε αυτό , χωρίς όμως να παραβλέπω τους αγώνες που θα ακολουθήσουν".

Στην προσωπική ζωή και εκτός κωπηλασίας ποια είναι τα όνειρα της  Ευαγγελίας ;

"Σίγουρα υπάρχουν και πράγματα πέρα από την κωπηλασία που θα ήθελα να επιτύχω. Το βασικότερο από αυτά είναι η ολοκλήρωση της σχολής μου (οδοντιατρική) , καθώς αποτελεί ένα άλλο κομμάτι πέρα από τον αθλητισμό". 

Γιατί θα σύστηνες στα νέα παιδιά να έρθουν και να ασχοληθούν με την κωπηλασία;   

"Κατά την άποψη μου , είναι σημαντικό τα νέα παιδιά να ξεκινήσουν την κωπηλασία , καθώς η ομορφιά αυτού του αθλήματος έχει πολλές όψεις. Μέσα από την κωπηλασία , έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την φυσική ομορφιά , να συναναστραφούν με άλλα άτομα και προπάντων να μάθουν να συνεργάζονται διαμορφώνοντας έτσι έναν πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα".