Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

Ανακοίνωση :Πανηγυρική δικαίωση της ΕΚΟΦΝΣ από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

 

Την παραμονή της ΓΣ και των αρχαιρεσιών της ΕΚΟΦΝΣ κοινοποιήθηκε στην Ομοσπονδία (αρ. πρωτ. ΕΑΔ 2622/23-3-2021) η Έκθεση Ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που την δικαιώνει πανηγυρικά για τις καταγγελίες που είχαν γίνει σε βάρος της για δήθεν κακή τήρηση των οικονομικών της και μη ανάρτηση αποφάσεων στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι ένα συγκεκριμένο σωματείο είχε αποστείλει πολυσέλιδη καταγγελία στη ΓΓΑ μία μέρα (!) πριν από τη ΓΣ του περασμένου Ιουλίου. Το Υπουργείο τη «θυμήθηκε» μετά από 6,5 μήνες, λίγο πριν τις εκλογές, και έβγαλε δελτίο Tύπου αναφέροντας ότι τη στέλνει στον Εισαγγελέα. Παράλληλα ζήτησε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, να κάνει επείγοντα έλεγχο στην ΕΚΟΦΝΣ με εντολή να βγάλει πόρισμα μέσα σε 30 ημέρες, δηλαδή πριν από τις εκλογές. Οι δύο Επιθεωρήτριες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έκαναν λεπτομερή έλεγχο, που κατέληξε :

  • Να ζητήσει από τη ΓΓΑ να εγκρίνει τον Κανονισμό Λειτουργίας της ΕΚΟΦΝΣ, που έχουμε στείλει τον Μάρτιο του 2019, αλλά έχει «ξεχάσει» να μας απαντήσει μετά από δύο χρόνια.
  • Να ζητήσει από την ΕΚΟΦΝΣ να προβεί σε μικροδιορθώσεις των ισολογισμών των ετών 2016 – 2018 (για παράδειγμα είχε παραλειφθεί ποσό 419,92 € από το ταμειακό υπόλοιπο του 2017 !!!) και να τους ξαναδημοσιεύσει.
  • Να ζητήσει από την ΕΚΟΦΝΣ να αποτυπώνει με λεπτομέρεια τις μεταβολές των ποσών στους διάφορους κωδικούς του προϋπολογισμού και να αναφέρει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το συγκεκριμένο διάστημα, που αφορά η κάθε δαπάνη.

Με δυό λόγια η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έκρινε ως «άνθρακες το θησαυρό» από τις βαρύγδουπες καταγγελίες κατά της Ομοσπονδίας Κωπηλασίας και γκρέμισε την πλεκτάνη που είχαν προσπαθήσει να στήσουν κάποιοι σε βάρος της.   

Η απερχόμενη διοίκηση του αθλήματος ήταν σίγουρη για το αποτέλεσμα του ελέγχου γιατί όλα αυτά τα χρόνια είχε ως βασικό της μέλημα την τήρηση των νόμων και την προστασία του δημοσίου χρήματος προς όφελος της κωπηλασίας και των σωματείων μελών της. «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Αύριο Σάββατο άλλωστε είναι η ημέρα των εκλογών, όπου θα φανεί ποιος έχει κάνει έργο και ποιος προσπαθεί να δημιουργήσει αναταραχή στο άθλημα για να την εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος.