Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

Συνέντευξη του Τζιάνι Ποστιλιόνε εφ όλης της υλής στην εφημερίδα Sportday

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΖΙΑ

Ο ΤΖΙΑΝΙ ΠΟΣΤΙΛΙΟΝΕ ΜΙΛΑ ΣΤΗ SPORTDAY ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ

 

«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ»

 

-Ο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

- ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΚΑΟΥΤΕΡΣ ΔΕΛΕΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΜΕ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ…

- ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥ 2019

 

Οικογένεια και καρδιά στη Νάπολι. Είναι όμως και Ελληνας. Ζει και αναπνέει για την κωπηλασία. Ο Ιταλός είναι ένας σοφός, ένας αναμορφωτής του αθλήματος. Θα έλεγε κανείς ότι χάρη στον Τζιάνι Ποστιλιόνε αυτό το σπορ άλλαξε, απέκτησε βάσεις και γίνεται ολοένα και καλύτερο. Μαζί του και η ελληνική κωπηλασία. Μέντορας και οδηγός εδώ και χρόνια (με μια μικρή διακοπή) σε επιτυχίες που έκαναν την χώρα μας μέλος της ελίτ του αθλήματος. Μετάλλια έρχονται, διακρίσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Ταλέντο υπάρχει, αλλά ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Οι αθλητές χρειάζονται βοήθεια ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική και να βελτιώνεται. Η κωπηλασία είναι απαιτητική, αλλά η χώρα μας μπορεί πολλά. Ο Τζιάνι Ποστιλιόνε μιλώντας στη SporDay είναι σίγουρος μα τονίζει τις παγίδες για την επόμενη μέρα.

 

-Τα αποτελέσματα του πρόσφατου παγκοσμίου δείχνουν ότι γίνεται καλή προσπάθεια στη βάση των εθνικών ομάδων. Αυτοί οι αθλητές μπορούν να φέρουν διακρίσεις τα επόμενα χρόνια;

«Το να διακρίνεσαι σε Μουντιάλ Νέων ή Ελπίδων είναι πάντα ένα καλό σημείο εκκίνησης για αυτούς τους αθλητές. Από την οπτική του προπονητή, η ανάλυσή μου είναι πιο τεχνική και πιστεύω στα χαρακτηριστικά τους ώστε να εξελιχθούν πραγματικά στο μέλλον. Το θετικό από τεχνικής άποψης της ομάδας των Νέων είναι ότι τα «χτυπήματά» τους με τα κουπιά στο νερό ήταν ξεκάθαρα ανώτερα των αντιπάλων τους

-Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε νέους αθλητές να πετυχαίνουν πολύ καλές επιδόσεις αλλά στη συνέχεια να επιλέγουν να φεύγουν για την άλλη μεριά του Ατλαντικού για σπουδές. Πως το αντιμετωπίζετε αυτό και αν πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί.

«Τα δυο αυτά θέματα συνδέονται. Οι Αμερικάνοι σκάουτερς προσκαλούν τους Ελληνες κωπηλάτες επειδή έχουν καλές παρουσίες και επιδόσεις. Αυτό το φαινόμενο διογκώθηκε μετά το 2015 για την ελληνική κωπηλασία. Προφανώς δεν μπορώ να απαγορεύσω σε έναν αθλητή και στην οικογένειά του να ονειρεύεται συστηματική επαγγελματική αποκατάσταση, αν και αυτό επιδρά σε χρόνια δουλειάς των συλλόγων και της ομοσπονδίας. Αυτές οι επιλογές συνδέονται πολύ με το αθλητικό πάθος που έχουν αυτά τα παιδιά, αλλά και με το εθνικό σύστημα που θα μπορούσε να προστατεύσει καλύτερα τους πρωταθλητές του. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια είναι πολύ «επιθετικά» στην απόκτηση αλλοδαπών αθλητών. Τους προσεγγίζουν στα ξενοδοχεία όπου κατοικεί η εθνική ομάδα, τους παίρνουν συνέντευξη και στη συνέχεια ξεκινούν οικονομικές διαπραγματεύσεις για υποτροφίες. Νομίζω ότι είναι μια «ερωτοτροπία» που κολακεύει το εγώ του αθλητή. Για δυο χρόνια είχαν επαφή με την Σοφία Ασουμανάκη για να την πείσουν το 2017 (σε συνδυασμό με τη δική μου φυγή από την Ελλάδα). Εγώ επιμένω ότι τόσο της Σόφιας όσο και άλλων αθλητών είναι μια λανθασμένη επιλογή επειδή όταν πηγαίνουν στα πανεπιστήμια, τους πείθουν να επιλέξουν τις απλούστερες ειδικότητες για να τους κρατήσουν στον αθλητισμό, επειδή αν δεν έχουν καλά αποτελέσματα στα μαθήματα τους, χάνουν την υποτροφία τους. Δυστυχώς, οι κωπηλάτες και οι οικογένειες τους δεν συνειδητοποιούν ότι, μόλις ολοκληρωθούν οι αμερικανικές σπουδές τους, δεν θα βρουν δουλειά στις ΗΠΑ λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στη μετανάστευση. Παράλληλα, με την επιστροφή τους στην Ελλάδα θα βρεθούν εκτός του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Από τη θετική πλευρά, θα έχουν αποκτήσει μόνο μια καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Επίσης, στα κολέγια κολλεγίων των ΗΠΑ από το Νοέμβριο έως τον Μάρτιο δεν μπορούν να γυμναστούν σε βάρκα, κάνουν μόνο εργόμετρα για μία ώρα την ημέρα με την παρακολούθηση από τον προπονητή. Αν θέλουν να κάνουν περισσότερα πρέπει να το κάνουν μόνοι τους. Τότε απαγορεύεται αυστηρά η βοήθεια του προπονητή. Αυτό αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην προετοιμασία για τους προκριματικούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2019, που απαιτούν τουλάχιστον 5 ώρες προπόνησης την ημέρα για 365 ημέρες το χρόνο!»

- Σε αυτή τη κατηγορία ανήκει και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα η Σοφία Ασουμανάκη που σπουδάζει στις ΗΠΑ αλλά πρόσφατα έτρεξε και στο Παγκόσμιο κάτω των 23 και στο Ευρωπαϊκό ανδρών-γυναικών. Θα τη δούμε να διεκδικεί πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο;

«Η Σόφια θα δουλέψει σκληρά για να προετοιμαστεί για τους προκριματικούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το πραγματικό πρόβλημα θα είναι να παρακινήσει καλά την παρτενέρ της στο σκάφος την οποία θα βρει πάλι μόλις τον Ιούνιο του 2019, ώστε να διεκδικήσουν την πρόκριση τον Αύγουστο. Δύο μήνες προετοιμασίας δεν αρκούν για να έχουν ένα πολύ ανταγωνιστικό σκάφος. Η πρόκριση θα είναι από μόνη της ένας σημαντικός στόχος κι επιτυχία. Διαφορετικά, θα έχουμε μόλις μια ακόμα ευκαιρία το Ολυμπιακό έτος».

- Πόσα πληρώματα πιστεύετε ότι μπορεί να προκρίνει η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του 2020.

"Μέχρι σήμερα, για κανένα πλήρωμα δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη, αφού μόνο το δίδυμο Ασουμανάκη - Νικολαϊδου παρέμειναν μετά το Ρίο. Όλοι οι άλλοι είναι νέοι και πρέπει να γίνουν ομάδα. Το 2019 όλοι θα αναγκαστούμε να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να έχουμε από ένα έως τρία σκάφη στο Τόκιο».

- Η δεύτερη θητεία σας στην ελληνική κωπηλατική Ομοσπονδία είναι πιο δύσκολη ή πιο εύκολη από την πρώτη;

«Είναι πολύ πιο δύσκολη, επειδή στην αρχή της πρώτης ο καθένας είχε χαμηλές προσδοκίες και είχα τέσσερα χρόνια για να σχηματίσω την ομάδα προπονητών και κωπηλατών. Στη δεύτερη έχω λιγότερο από τρία χρόνια για να προετοιμάσω νέους προπονητές και αθλητές ώστε όλοι να έχουν τις ίδιες προσδοκίες μετά το Ρίο. Δεν είμαι ο τύπος που αποθαρρύνεται, αλλά είναι ένα δύσκολο έργο γιατί χάσαμε περισσότερο από ένα χρόνο ώστε τελικά να αναδιαμορφώσουμε τη σωστή νοοτροπία των κωπηλατών και να τη φέρουμε σε υψηλό επίπεδο».

- Ως μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (διευθυντής επιτροπής προπονητών της FISA) πως βλέπετε το μέλλον της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς αγώνες;

 «Η κωπηλασία θα παραμείνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες έως ότου είναι ελκυστική για τα ΜΜΕ και θα ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές της ΔΟΕ. Είναι βέβαιο ότι θα είναι πιο δύσκολη η προβολή και η ανάδειξη μέσω αυτή μετά τη μείωση του αριθμού των αθλητών που είναι ήδη αποφασισμένη για το Τόκιο. Αυτή η μείωση θα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου από την πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών που μέχρι το Ρίο είχε μια μαζική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μόνο οι σπουδαίοι Ευρωπαίοι κωπηλάτες θα παραμείνουν από το Τόκιο με μεγάλες πιθανότητες για πρόκριση Ολυμπιακό τελικό. Έχω ήδη κρούσει τον κώδωνα στην Ελληνική Ομοσπονδία για την κατεύθυνση προς την οποία στρέφεται ο κόσμος της κωπηλασίας, καλώντας όλους σε τεχνικά και φυσιολογικά στοχευμένες αναζητήσεις για κωπηλάτες ταλέντα και μια καλά προετοιμασμένη δημιουργία νέων δομών και περιφερειακές προετοιμασίες. Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να παρέχει απτή βοήθεια στους αθλητές που αποφασίζουν να ακολουθήσουν το άθλημα σε υψηλό επίπεδο. Πρέπει να τους παρέχει υποστήριξη για το μέλλον τους όταν σταματήσουν από την εθνική ομάδα και θα ψάχνουν να βρουν δουλειά. Αυτός ο τύπος υποστήριξης έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία εδώ και πολλά χρόνια και ακόμη και στην Ελβετία εδώ και μερικά χρόνια με αποτέλεσμα να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα στα αποτελέσματα των Ολυμπιακών σκαφών τους. Στην Ελλάδα, οι κωπηλάτες όταν προετοιμάζονται για υψηλό επίπεδο δεν έχουν σαφές μέλλον μπροστά τους. Στη συνέχεια, όταν σταματούν, το κράτος τους αναγνωρίζει τις επιτυχίες τους. Τους δίνει κάτι σαν σύνταξη, αλλά αυτό δεν βοηθά την εθνική ομάδα. Και εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας για το μέλλον τους, η Ασουμανάκη αποφάσισε να πάει στις ΗΠΑ. Εάν της είχε προσφερθεί σήμερα δουλειά στην Ελλάδα, θα είχε προκριθεί για το Τόκιο και το Παρίσι».

-Η περίπτωση να περικοπούν τα αγωνίσματα άρα και ο αριθμός των συμμετεχόντων αθλητών υπάρχει ακόμα ;

 «Ναι, υπάρχει. Αν και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί, γιατί θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, η οποία δεν είναι ακόμα έτοιμη να διατηρηθεί συνεχώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι κωπηλάτες μας παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα στην εθνική ομάδα. Μέχρι σήμερα, από τους δέκα κωπηλάτες από τους αγώνες στο Ρίο έχουν παραμείνει μόνο οι Νικολαΐδου και Ασουμανάκη. Η τελευταία δεν προπονείται καλά στις ΗΠΑ και η Νικολαϊδου εξακολουθεί να μην ξέρει τι να κάνει. Φανταστείτε ότι στην Αγγλία δημιούργησαν τον όρο "Super Elite Athletes" (αναφ. "Το εργαστήριο ταλέντων" της Owen Slot). Είναι οι αθλητές που παραμένουν στην Ολυμπιακή Εθνική Ομάδα για περισσότερους Ολυμπιακούς Αγώνες και μέχρι σήμερα έχουν εγγυηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 50% των Ολυμπιακών μετάλλων σε όλα τα αθλήματα. Πότε θα δημιουργηθεί και η ελληνική Super Elite;»

«Περισσότερη προπόνηση»

- Είστε ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται στα ελληνικά σωματεία ; 

«Οι ελληνικοί σύλλογοι κάνουν το καλύτερο δυνατό, σύμφωνα με τη διαρθρωτική διαθεσιμότητά τους, αλλά αυτό δεν αρκεί στην Ελλάδα ώστε να ανταγωνιστεί τα άριστα οργανωμένα κορυφαία επτά κράτη της κωπηλασίας. Για πολλά χρόνια προσπαθώ να πείσω τους προπονητές των σωματείων ώστε να αυξήσουν τον όγκο της προπόνησης επειδή το χάσμα με τον φόρτο προετοιμασίας της εθνικής ομάδας είναι πολύ υψηλό. Ο κωπηλάτης πηγαίνει από τέσσερις έως έξι προπονήσεις την εβδομάδα με τον σύλλογο του ενώ φτάνει τις 13 με την εθνική ομάδα. Είναι σαν να σπουδάζετε σε δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια να εγγραφείτε αμέσως στο Πανεπιστήμιο».

 

Γιώργος Μαζιάς