Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

Συνέντευξη του Τζιάνι Ποστιλιόνε στην ιστοσελίδα της FISA

 

Συνέντευξη στον  Martin Cross

Μου αρέσει να μιλάω με τον Gianni Postiglione. Ο σοφός και ανεμοδαρμένος Ιταλός ο οποίος έχει βοηθήσει στην ανανέωση τόσο της Ελληνικής όσο και της Λιθουανικής κωπηλασίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προπονητών της κωπηλασίας εδώ και πολλά χρόνια.

Όταν τον ρώτησα τι σημαίνει γι αυτόν να βρίσκεται εκεί, ο 65χρονος είπε; "Δεν νομίζω ότι είμαι ιδιοφυΐα – στην πρώτη γραμμή. Στην εποχή μου, έχω αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα από τόσες πολλές απόψεις. Φανταστείτε αρκετούς προπονητές να παρακολουθούν μία φωτιά. Αυτοί περιγράφουν το ίδιο πράγμα αλλά ο κάθε ένας από εμάς το βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία: πόσο ψηλά φθάνουν οι φλόγες, πόση ζέστη αισθάνονται, πως βλέπουν τις φλόγες να χορεύουν. Είναι όπως όταν ρωτάς: «τι είναι η πρώτη γραμμή?» Κάθε προπονητής θα δει κάτι διαφορετικό".

Επιτρέψτε μου λοιπόν να περιγράψω πως βλέπω τη «φωτιά» - ή τον προπονητή στο προσκήνιο από την δική μου πλευρά. Περπατώντας μόνος στην «πρώτη» γραμμή της προπονητικής μπορεί να είναι συναρπαστικό και παρόλα αυτά τρομακτικό, γιατί το να είσαι στην κορυφή σημαίνει ότι μπορεί να πέσεις. Κάθε προπονητικό σύστημα το οποίο δεν επιτρέπει στους προπονητές του να αποτύχουν και έπειτα τους υποστηρίζει να ενσωματώσουν αυτή την εμπειρία μέσα στην πρακτική τους δεν λειτουργεί – στην πρώτη γραμμή.

Το να είσαι προπονητής στην πρώτη γραμμή δεν είναι πάντα εύκολο. Για να διατηρήσουν την επιθυμία, πρέπει να έχουν υψηλά κίνητρα, με ισχυρό όραμα για το τι προσπαθούν να επιτύχουν. Είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουν μέσα από αυτό τις αναπόφευκτες περιόδους αβεβαιότητας. Αντί να περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους μιλώντας με τους αθλητές τους, αυτοί απλώς τους ακούνε. Ένας προπονητής στην πρώτη γραμμή γνωρίζει ότι πρέπει να προσπαθήσει να κατανοήσει τον κόσμο όπως τον βλέπουν οι αθλητές του; ως εκ τούτου προπονούν από τον εσωτερικό κόσμο του αθλητή προς τα έξω.

Αλλά πάνω απ’ όλα, ένας προπονητής στην πρώτη γραμμή πρέπει να κρατήσει δύο αντιφάσεις: πρέπει συνεχώς να προσπαθεί να αναπτύξει τον εαυτό του ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να παραμείνει αληθινός στην ουσία αυτών που τους κάνει να είναι αυτοί που είναι.

Έτσι λοιπόν δεν έχει νόημα ένας Juergen Grobler να προσπαθήσει να προπονήσει όπως ένας Noel Donaldson. Το να είναι κανείς στην πρώτη γραμμή – και για το μεγάλο χρονικό διάστημα που αυτοί είναι – οφείλεται στο δικό τους δυναμικό που αυτοί πρέπει να αναπτύξουν. Και όπως προτείνει ο Postiglione, το να μπορείς να κατανοείς τον τρόπο που οι άλλοι βλέπουν τα πράγματα είναι υψίστης σημασίας σε αυτή τη διαδικασία. “Όταν μιλάς με τους άλλους εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου” λέει ο Postiglione.

«Βλέπω τη δουλειά μου σαν ένα ψηφιδωτό,» λέει ο Postiglione. "Με τη βοήθεια των άλλων προπονητών – και με τη βοήθεια του γιου μου και της κόρης μου – ξεκαθαρίζω όλο και περισσότερο την εικόνα. Αρχίζω να βλέπω κάτι και κατά έναν τρόπο, αυτή είναι η αιχμή του δόρατος για μένα. Κάθε φορά που συμπληρώνω ένα μικρό κομμάτι στο ψηφιδωτό, κάτι αλλάζει». Αυτός είναι ο λόγος που αρέσει στον Postiglione να μιλάει με άλλους. Όσο περισσότερα μοιράζεται, τόσο περισσότερα επιστρέφουν σε αυτόν. Είναι μία γενναιόδωρη - και όχι σπάνια – νοοτροπία.


Ο αείμνηστος, σπουδαίος προπονητής της Νέας Ζηλανδίας, Chari Mahon είχε παρόμοια άποψη. Αθλητές και προπονητές αναζήτησαν την παρουσία αυτού του μετριόφρωνα ανθρώπου. Και με αυτό τον τρόπο, πίστεψαν ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει να γίνουν καλύτεροι κωπηλάτες, ή να καταλάβουν σε ένα βαθύτερο επίπεδο, τι ήταν η κουπιά και πως ένα σκάφος μπορεί να κινηθεί. Κάποτε ρώτησα τον Mahon πώς ένιωθε γι αυτό: αθλητές και προπονητές να κρέμονται από την κάθε του λέξη. Ήταν σιωπηλός πριν από ένα αντανακλαστικό «ναι» που έσπασε τη σιωπή. «Νιώθω ότι είμαι υπεύθυνος για το τι μπορεί να συμβεί στους ανθρώπους. Αν σταματήσω να το σκέφτομαι τώρα, θεωρώ ότι είναι ένα αρκετά βαρύ φορτίο».

Πιέζοντας τον Mahon περισσότερο απάντησε διστακτικά; «Μου φαίνεται ότι είμαι σε θέση (να μετατρέψω) έτσι απλά ένα γκρουπ ανθρώπων που ίσως προπονώ στο νερό σε κάτι που κάποιος άλλος προσπαθεί πολύ πιο σκληρά και δεν κατάφερε να το κάνει". Αυτό σημαίνει να είσαι στην πρώτη γραμμή.

Αυτή η άποψη μπορεί να μην είναι αυτό που κάποιοι σκέφτονται ότι είναι η πρώτη γραμμή. Για κάποιους σημαίνει να έχουν πρόσβαση σε νέες ιδέες ή πληροφορίες και να τις χρησιμοποιούν με έναν καινοτόμο τρόπο. Στη Μεγάλη Βρετανία, ο ποδηλάτης Dave Brailsford φαίνεται ότι στηρίζει αυτή την άποψη. Η άποψή του για τα βαθμιαία οριακά οφέλη στην απόδοση για την επιτυχημένη ομάδα Sky έχει περάσει στη λαϊκή παράδοση. Στην κωπηλασία, η άκρως επιτυχημένη βρετανική ομάδα ξοδεύει ένα σημαντικό μέρος των £ 33 εκατομμυρίων λιρών της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνουν κάθε Ολυμπιακό έτος, σε εμπειρογνώμονες της αγοράς. Οι Επικεφαλείς προπονητές, Juergen Grobler και Paul Thompson χρησιμοποιούν ότι πιο εξελιγμένο σε τομείς όπως η δύναμη, ο εγκλιματισμός, η ψυχολογία, η ανάλυση δεδομένων και η βιομηχανική.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες η άποψη του προπονητή Kris Korzeniowski, είναι ότι η γνώση των δεδομένων των προπονητών της πρώτης γραμμής δεν παράγει κατ 'ανάγκην αποτελέσματα. "Ναι, κάνουμε κάποια πρόοδο όσον αφορά την βιομηχανική," λέει ο Korzeniowski. "Αλλά ακόμα και τώρα, η ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων είναι τόσο ασαφής όσο ήταν και στο παρελθόν." Για τον Korzeniowski, η χρήση αυτών των δεδομένων με λάθος τρόπο μπορεί να παράγει καταστροφικά αποτελέσματα. Τόνισε στην οκτάκωπο της Αυστραλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. "Μου είπαν ότι μετά από μια προπόνηση τα αγόρια δεν ήταν σε θέση να πουν πώς αισθάνθηκαν μέχρις ότου είδαν τα στοιχεία. Κωπηλάτησαν σαν ρομπότ, χωρίς να έχουν καμία αίσθηση."

Ο Postiglione συμφωνεί. "Για μένα αυτό που είναι σημαντικό είναι η αίσθηση. Τα δεδομένα των βιομηχανικών και του GPS είναι πολύ σημαντικά. Αλλά τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα σχετικά με τη χρήση περισσότερων οργάνων στην κωπηλασία. Εάν μπορείτε να πάρετε μόνο καλύτερα νούμερα από τα βιομηχανικά και το GPS επειδή βάζετε περισσότερη δύναμη, αυτό δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να το κάνουμε με καλύτερη τεχνική. Το όργανο θα πρέπει να είναι ο αρχιτέκτονας της τεχνικής σας. Πρέπει να υπογραμμίσει τη σχέση ανάμεσα σε εσάς και το σκάφος. "

Στην πρώτη γραμμή, λάθη μπορούν να γίνουν. Έρευνα που διεξήχθη από τον Ψυχολόγο Carol Dweck στο Πανεπιστήμιο του Stanford δείχνει πώς η προθυμία να κάνεις - και να μάθεις μέσα από τα λάθη - είναι ένας κρίσιμος δείκτης για την κατοχή της νοοτροπίας «ανάπτυξης». Η Dweck πιστεύει ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό να το κατέχουν προπονητές και αθλητές. Η Dweck έρχεται σε αντίθεση με την «ανάπτυξη» με τη «σταθερή» νοοτροπία, η οποία τείνει να οδηγήσει σε μια άπολυτη άποψη του κόσμου, όπου η νοημοσύνη είναι στατική. Οι άνθρωποι με σταθερή νοοτροπία συχνά απειλούνται από την επιτυχία των άλλων. Θα ήταν δύσκολο για αυτούς τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, αν μη τι άλλο επειδή συχνά προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη.

Η Dweck έχει αποδείξει ότι το να έχει κανείς μια νοοτροπία ανάπτυξης δεν είναι μόνο μία σημαντική πρόγνωση για την μελλοντική επιτυχία ενός ατόμου, αλλά ότι η επιτυχία έρχεται πραγματικά από την προθυμία ενός ατόμου να αγκαλιάσει την αποτυχία. Εκείνοι με την νοοτροπία ανάπτυξης χρησιμοποιούν την ικανότητά τους να βρουν τα μαθήματα και έμπνευση για την επιτυχία των άλλων, όπως το μονοπάτι για την απόλυτη επιτυχία. Άλλες έρευνες της πρώτης γραμμής υποστηρίζουν επίσης το ίδιο.

Η εισαγωγή στο best-seller του Daniel Coyle «Ο Κώδικας Ταλέντο» μιλά για ένα πολύ συνηθισμένο 13χρονο κορίτσι που μαθαίνει ένα νέο κομμάτι στο κλαρίνο. Αρχικά οι προσπάθειες της περιγράφονται ως «τόσο κακές όσο αποτυχημένες». Αλλά, όπως μαθαίνουμε, "δεν αγνοούσε τα λάθη της, αλλά τα άκουγε και συνεχώς τα διόρθωνε". Στο τέλος, παίζει το κομμάτι μέσα σε έξι λεπτά μετά από αυτό που ήταν ένα «μαγικά παραγωγικό μάθημα". Αυτό είναι ένα παράδειγμα υλικού της πρώτης γραμμής.

"Το πρόβλημα ή η δυσκολία των προπονητών με μεγαλύτερη εμπειρία σαν κι εμένα», λέει ο Postiglione, «είναι ότι από τη μία πλευρά, μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι για το τι είναι απαραίτητο, αλλά από την άλλη, αυτή η ασφάλεια μπορεί να μας κάνει λίγο τυφλούς. Γι 'αυτό είμαι ο πρώτος κριτής του εαυτού μου. Πάντα ζητώ επικριτικά σχόλια από τους κωπηλάτες μου και απογοητεύομαι όταν δεν τα εισπράττω. Πρέπει να προσπαθήσω και να αναπτύξω τον εαυτό μου εκεί που είμαι αδύναμος ».

Το πιο σημαντικό σημείο», λέει ο Postiglione, "είναι πόσα μπορείς να μεταδώσεις στους αθλητές σου; Πρέπει να κατανοήσεις πλήρως τι παίρνει ο αθλητής από αυτά που λες. Το σημείο κλειδί είναι οι κωπηλάτες. Ξοδεύω πολύ χρόνο χτίζοντας την ενσυναίσθηση, προκειμένου να μεταφέρω αυτά που έχω στο μυαλό μου και να κατανοήσω πως οι άλλοι θα τα συλλάβουν."

Τελικά οι προπονητές στην πρώτη γραμμή θα έχουν μια αίσθηση των δικών τους περιορισμών όπως επίσης και των δυνάμεών τους. Κυρίως, θα αναγνωρίσουν ότι τα αποτελέσματα «της πρώτης γραμμής» προέρχονται - όχι από αυτούς - αλλά από τους αθλητές τους. Συνειδητοποιώντας αυτό μπορεί κάποιες φορές να αισθάνονται απειλούμενοι, αλλά επίσης αναζωογονημένοι. Μαθαίνοντας πώς να διαχειρίζονται αυτή την ένταση είναι αυτό που σημαίνει να εργάζεσαι στην πρώτη γραμμή.

Για να δεις από την δική σου πλευρά τη φωτιά και να καταλάβεις γιατί δεν είναι η ίδια με κανενός άλλου.