Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

O λόγος του προέδρου της ΕΚΟΦΝΣ Γιάννη Καρρά κατά την βράβευση των κορυφαίων τοθυ 2017

 

Σας καλέσαμε απόψε κοντά μας σε αυτό το όμορφο αμφιθέατρο της Ε.Ο.Ε. για να τιμήσουμε όλοι μαζί αυτούς και αυτές που διακρίθηκαν κατά το προηγούμενο έτος 2017. Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τις ιδιαίτερες στιγμές που θα ακολουθήσουν, τις στιγμές της απόδοσης τιμής σ’ αυτούς που μας έκαναν περήφανους τη χρονιά που πέρασε.  

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ε.Ο.Ε. που για μια ακόμη φορά μας παραχώρησε δωρεάν τη χρήση του αμφιθεάτρου της.

Με τη βοήθεια του αγίου Θεού και υπό τη σκέπη της υπεραγίας Θεοτόκου κατορθώσαμε μέσα στις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, να ολοκληρώσουμε την αγωνιστική προετοιμασία όλων των κατηγοριών χωρίς περικοπές και να συμμετάσχουμε σε όλες τις διοργανώσεις που είχε προγραμματίσει η προπονητική μας ομάδα συμμετέχοντας και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στη ΣΑΡΑΣΟΤΑ των Η.Π.Α.

Η ομοσπονδία μας με απόφαση του Δ.Σ. που είχε ληφθεί πριν από πολλά χρόνια βραβεύει όσους κατά το προηγούμενο έτος πέτυχαν:

  1. 1η έως 6η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Α – Γ
  2. 1η έως 6η θέση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α – Γ
  3. 1η έως 6η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΝΕΩΝ Α – Γ
  4. 1η έως 6η θέση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΝΕΩΝ Α – Γ
  5. 1η έως 6η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε – Ν
  6. 1η έως 6η θέση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε – Ν
  7. 1η θέση σε Βαλκανικό Πρωτάθλημα (το οποίο διεξάγεται μόνο σε κατηγορίες Εφήβων – Νεανίδων και Παίδων – Κορασίδων).

Συνολικά τη χρονιά που πέρασε οι αθλητές μας πέτυχαν σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα μία Δεύτερη, τέσσερις Τρίτες και δύο έκτες θέσεις, στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μία πρώτη και τρεις δεύτερες θέσεις και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα δέκα πρώτες θέσεις. Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα μετά από πολλά χρόνια καταφέραμε και πήραμε τη πρώτη θέση στη βαθμολογία με δεύτερη τη Τουρκία (η οποία δαπανά πολλά χρήματα για την ανάπτυξη του αθλητισμού) και Τρίτη η σχεδόν μόνιμα πρώτη Ρουμανία.

Πέραν όμως αυτών των αποτελεσμάτων το 2017 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά καθώς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας Εφήβων – Νεανίδων ήταν ο βασικός αγώνας πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα διεξαχθούν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής τον Οκτώβριο του 2018. Από τα αποτελέσματα που προανέφερα πήραμε τη πρόκριση στη διοργάνωση αυτή σε δύο αγωνίσματα ένα Εφήβων και ένα Νεανίδων το μέγιστο που μπορούσαμε να πάρουμε σαν χώρα. Στους αγώνες αυτούς θα συμμετέχουν 90 κωπηλάτες -τριες από όλο τον κόσμο εκ των οποίων οι τρείς θα είναι Έλληνες. Μέχρι σήμερα στις δύο διοργανώσεις που έχουν προηγηθεί συμμετείχαμε με δύο πληρώματα σε κάθε μία και έχουμε κατακτήσει τρία μετάλλια (1 ασημένιο και 1 χάλκινο το 2010 και 1 ασημένιο το 2014). Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ανάλογη συνέχεια και το 2018.

Πέραν όμως αυτών των διοργανώσεων διεξάγεται και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας που το 2017 διοργανώθηκε στη Γαλλία. Στη διοργάνωση αυτή κατακτήσαμε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του τετραπλού σκιφ γυναικών με πηδαλιούχο. Λόγω όμως του ότι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν μέσω των σωματείων τους και όχι απ’ ευθείας ως Εθνική Ομάδα δεν συμπεριελήφθησαν μέσα σε αυτούς που βραβεύονται σήμερα. Ελπίζουμε ότι η μορφή αυτή της κωπηλασίας θα αναπτυχθεί περεταίρω και στη χώρα μας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και στους Μεσογειακούς Αγώνες Παραλίας που θα διεξαχθούν στη Πάτρα το 2019 και συμπεριλαμβάνουν το άθλημα αυτό.

Σήμερα είναι ημέρα γιορτής, είναι η ημέρα των αθλητών, όλων εκείνων που προσπάθησαν να ενταχθούν στις εθνικές ομάδες, όλων των αθλητών που εντάθηκαν σ’ αυτές, ασχέτως εάν κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο των νικητών. Τιμή ανήκει σε όλους όσους προσπάθησαν, η δόξα όμως ανήκει στους νικητές.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως οφείλω να κάνω για τη βράβευση του Πρωταθλητή Ελλάδος Ομίλου που και για αυτή τη χρονιά είναι ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων και του Πολυνίκη που για πρώτη φορά στην ιστορία του είναι ο ΟΕΑ – ΝΑΒ.

Η ομοσπονδία μας, τα λίγα χρήματα που έχει στο προϋπολογισμό της τα διαθέτει κατά ποσοστό 65 έως 70% στις εθνικές ομάδες προσπαθώντας να τα αξιοποιήσει όσο γίνεται καλύτερα για την ανάπτυξη του αθλήματος. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό και οι προπονητές της ομοσπονδίας πρέπει μόνιμα να υπεραποδίδουν και τα μέλη του Δ.Σ., ως εθελοντές που είναι, να κάνουν όλες τις δουλειές εκτός του έργου διοίκησης που έχουν ούτως ή άλλως αναλάβει.

Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα της φτώχειας και της απίστευτης γραφειοκρατίας που μας έχει επιβάλει το κράτος και που δυσχεραίνουν στο μέγιστο βαθμό το έργο μας, την προηγούμενη εβδομάδα με υπουργική απόφαση του ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων τροποποίησε το νόμο ελαχιστοποιώντας τη δικαιολόγηση απουσιών σε μαθητές αθλητές και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η απόφαση αυτή βγήκε στο μέσο μιας χρονιάς που οι μαθητές – αθλητές προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων τη μεγαλύτερη διοργάνωση στο κόσμο για νέους αθλητές.

Από πότε οι υπουργικές αποφάσεις υπερισχύουν των νόμων πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω.

Μία επίσης νέα αγωνιστική μορφή του αθλήματος μας, που έχει τη τύχη να ανήκει στην πρώτη σε χρόνο ίδρυσης Παγκόσμια ομοσπονδία FISA και να έχει στις τάξεις του το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο στη χώρα μας τον Όμιλο Ερετών, είναι η κωπηλασία σάλας ή κλειστή κωπηλασία. Φέτος πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη Πανελλήνια διοργάνωση στο Ολυμπιακό Κέντρο Πυγμαχίας «Γ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ» του δήμου Περιστερίου με την αμέριστη συμπαράσταση του δήμου.

Θέλοντας να ευχαριστήσουμε το δήμαρχο Περιστερίου κ. Ανδρέα ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗ για τη βοήθεια του αυτή το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε να τον τιμήσει στην αποψινή μας εκδήλωση.    

Στο αγώνισμα της κλειστής κωπηλασίας φέτος διεξήχθη το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από την FISA.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές των αθλητών, τους παράγοντες των σωματείων τους που μοχθούν όπως κι εμείς για να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, τους γονείς των αθλητών που τους συνδράμουν και έχουν γίνει - μπορούν δεν μπορούν- οι χορηγοί των παιδιών τους αλλά πάνω απ΄ όλα τους ίδιους τους αθλητές που μας κάνουν περήφανους με τις επιτυχίες αλλά και το ήθος τους.    

 

Γιάννης Καρράς

Πρόεδρος ΕΚΟΦΝΣ