Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

Τα πιο λαμπρά κορίτσια.Τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που κατέκτησαν σε ένα καλοκαίρι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου

 

Τέσσερα χρυσά μετάλλια σε πέντε διοργανώσεις μέσα σε μια σεζόν. Αυτή είναι η λαμπερή συγκομιδή του ομολογουμένως πιο πετυχημένου πληρώματος που διαθέτει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στη κωπηλασία. Κι επειδή η βάρκα, δίκωπος εν προκειμένω, δεν πάει μόνη της τα εύσημα ανήκουν στα δυο κορίτσια του ΝΟΘ την Χριστίνα Μπούρμπου και την Μαρία Κυρίδου . H δεύτερη γεννημένη στις 26 Απριλίου του 2001 η πρώτη στις 21 Οκτωβρίου του 2000 έγιναν πλήρωμα στο ξεκίνημα του 2018 και γέμισαν τη βάρκας τους χρυσάφι.

Το πρώτο στη Γαλλία

Το πρώτο χρυσό ήρθε επί γαλλικού εδάφους στις 27 Μαΐου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων. Από το ξεκίνημα του τελικού μπήκαν μπροστά για να φτάσουν πρώτες στη γραμμή τερματισμού  και μαζί με το χρυσό να εξασφαλίσουν και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες Νέων.

Στη συνέχεια ήρθε η μοναδική διοργάνωση που έμειναν εκτός βάθρου μια διοργάνωση μεγαλύτερης ηλικιακά κατηγορίας το Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 23 στις 28 Ιουλίου στο Πόζναν της Πολωνίας. Παρόλα αυτά έχασαν το χάλκινο μόλις για δυο δευτερόλεπτα αφού τερμάτισαν στην 4ηθέση του τελικού.

Παγκόσμιες και με ρεκόρ στη Τσεχία

Λίγες μέρες μετά στο αντίστοιχο Παγκόσμιο πρωτάθλημα των Εφήβων-Νεανίδων στο Ρατσίτσε της Τσεχίας στις 12 Αυγούστου πήραν αυτό που άξιζαν. Το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσαν  στον ημιτελικό με χρόνο 7:15.53 με τον οποίο βελτίωσαν κατά 0:32 την προηγούμενη επίδοση που κατείχε εδώ και δυο χρόνια ιταλική βάρκα έστειλε το μήνυμα προς τα αντίπαλα πληρώματα. Πράγματι στον τελικό τα δυο κορίτσια ήταν κυρίαρχες από την εκκίνηση ως τον τερματισμό κατακτώντας το δεύτερο χρυσό τους μετάλλιο.

Εθνικό ύμνο και στη Λευκορωσία

Πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένας μήνας τα δυο κορίτσια άκουσαν ξανά τον εθνικό ύμνο προς τιμήν τους. Στο μακρινό Μπρέστ της Λευκορωσίας στις 2 Σεπτεμβρίου κατά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω δεν είχαν και πάλι αντίπαλο. Στη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί την ερχόμενη χρονιά στα Γιάννενα τα δυο κορίτσια άνοιξαν την αυλαία των χρυσών μεταλλίων για την Ελλάδα (συνολικά πέντε χρυσά κατέκτησαν οι Έλληνες αθλητές) παρά την μεγάλη προσπάθεια που έκανε η βάρκα της οικοδέσποινας Λευκορωσίας για να πέσει πρώτη στον τερματισμό. Χριστίνα και Μαρία , Μαρία και Χριστίνα ήταν και πάλι θριαμβεύτριες κατακτώντας το τρίτο τους χρυσό μετάλλιο μέσα στο 2018.

Χρυσό φινάλε στην Αργεντινή

Το καρέ από χρυσάφι για τις δυο Θεσσαλονικιές κωπηλάτριες συμπληρώθηκε πριν λίγες μέρες στο μακρινό Μπουένος Άϊρες στους Ολυμπιακούς αγώνες Νεότητας . Η Ελλάδα στους δυο προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες Νέων το 2010 και το 2014 δεν είχε καταφέρει να κατακτήσει χρυσό . Είχε ωστόσο κερδίσει οκτώ μετάλλια με την κωπηλασία να είναι το μοναδικό άθλημα που έχει κατακτήσει μετάλλιο και στις δυο διοργανώσεις . Στις 9 Οκτωβρίου η Μαρία και η Χριστίνα ήρθαν να καλύψουν αυτό το κενό. Κατέκτησαν το πρώτο χρυσό για την Ελλάδα, συνέχισαν την παράδοση για την κωπηλασία κατακτώντας μετάλλιο και στις τρεις διοργανώσεις και βέβαια κέρδισαν το τέταρτο χρυσό μετάλλιο τους μέσα σε μια σεζόν σημειώνοντας ένα σπουδαίο ρεκόρ που μαζί με το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσαν στην Τσεχία δύσκολα θα καταρριφθεί.

Τα καλύτερα βέβαια είναι μπροστά για τα δυο κορίτσια αφού θα έχουν περισσότερο πλέον χρόνο να προετοιμαστούν και να διεκδικήσουν ακόμα και την πρόκρισή τους στους ολυμπιακούς αγώνες  του Τόκιο που έρχονται σε λιγότερο από δυο χρόνια .   

 

Αναλυτικά οι συμμετοχές των δυο κοριτσιών φέτος

27/5:Χρυσό Ευρωπαϊκό Εφήβων Γκραβελίν Γαλλία

28/7:4η θέση Παγκόσμιο U23 Πόζναν Πολωνία

12/8:Χρυσό Παγκόσμιο Εφήβων Ρατσίτσε Τσεχία

2/9:Χρυσό Ευρωπαϊκό U23 Μπρέστ Λευκορωσία

9/10:Χρυσό Ολυμπιακοί Νεότητας Μπ.Αϊρες Αργεντινή