Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

Επική πρόκριση στους Ολυμπιακούς για Χ.Μπούρμπου-Μ.Κυρίδου. " Η πιο σημαντική κούρσα που έχουμε τρέξει"

 

Η πρώτη πρόκριση ελληνικού πληρώματα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο είναι πλέον γεγονός. Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου (ΦΩΤΟ) , το πιο επιτυχημένο πλήρωμα τα τελευταία δυο χρόνια , με χρυσά μετάλλια σχεδόν σε όλες τις διοργανώσεις που έχει πάρει μέρος έκανε τη δική του υπέρβαση και παρότι ακόμα δεν ανήκει στην κατηγορία OPEN κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο εισιτήριο για το μεγάλο ραντεβού του 2020.

Ήταν μάλιστα το τελευταίο εισιτήριο που δόθηκε στη δίκωπο , το 11ο, αφού το ελληνικό πλήρωμα κατέκτησε την 5ηθέση στον μικρό τελικό του αγωνίσματος. Σε μια κούρσα που η διακύμανσή της έσπαγε καρδιές με την ελληνική βάρκα να ξεκινάει καλά και να βρίσκεται σταθερά στην 5ηθέση έχοντας πίσω της τις Βρετανίδες.

Ένα βούλιαγμα του κουπιού ωστόσο όπως αποκάλυψαν τα ίδια τα κορίτσια στα μισά της κούρσας λίγο έλειψε να φέρει την καταστροφή. Το μόνο που άλλαξε όμως τελικά ήταν η άνοδος του Αγγλικού πληρώματος που τελικά τερμάτισε 4οενώ οι Ελληνίδες κωπηλάτριες κατάφεραν για μόλις ένα κλάσμα του δευτερολέπτου , πάνω στη γραμμή τερματισμού ουσιαστικά να κρατήσουν την «χρυσή» 5ηθέση έναντι της βάρκας της Χιλής που ήταν η μοναδική η οποία έμεινε εκτός πρόκρισης.

Ποιο αναλυτικά όλοι η χρόνοι και η κατάταξη του μικρού τελικού:  

1.Ρουμανία (7.18.88), 2.Ιρλανδία (7.20.68), 3.Κίνα (7.21.36), 4.Μ.Βρετανία (7.22.46) , 5.ΕΛΛΑΔΑ (7.22.89), 6.Χιλή (7.23.02).
Αμέσως μετά τη μεγάλη πρόκριση το ελληνικό δίδυμο δήλωσε :

Μπορέσαμε και τερματίσαμε 5εςμετά από μια πολύ δύσκολη κούρσα . Ήταν η πιο σημαντική και η πιο δύσκολη κούρσα που έχουμε τρέξει . Στην αρχή πήγαμε μπροστά . Ήταν αρκετά δύσκολα , στη συνέχεια άρχισαν να μας περνάνε κάποια πληρώματα . Είχαμε την Αγγλία πίσω μας στην αρχή αλλά δυστυχώς πάθαμε ένα βούλιαγμα στη μέση της κούρσας , στα τελευταία μέτρα προσπαθήσαμε να καλύψουμε όσα μέτρα μπορούσαμε και τελικά μετά από μια τεράστια προσπάθεια μπορέσαμε και τερματίσαμε εμείς ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μπροστά από τη Χιλή».

Την 4η θέση στον Δ΄Τελικό της δικώπου των ανδρών κατέλαβαν οι Θανάσης Παλαιοπάνος και Γιάννης Καλανδαρίδης τερματίζοντας σε 6.42.72. Έτσι το ελληνικό πλήρωμα ολοκλήρωσε την παρουσία του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα καταλαμβάνοντας την 22η θέση στη γενική.

Ο μεγάλος αγώνας για τον Στέφανο Ντούσκο έφτασε

Την Κυριακή τελευταία ημέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και 2ηευκαιρία για τον Στέφανο Ντούσκο να προκριθεί μέσα από τον μικρό τελικό του σκιφ στους Ολυμπιακούς αγώνες . Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής μας θα πρέπει να κατακτήσει τη μια από τις τρεις πρώτες θέσεις του μικρού τελικού αφού από τη συγκεκριμένη διοργάνωση θα δοθούν 9 συνολικά εισιτήρια για Τόκιο.

Ο μικρός τελικός είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 13:30  ώρα Ελλάδας και ο Έλληνας αθλητής θα αγωνιστεί στην 1ηδιαδρομή. Στην 2ηθα είναι ο Ιταλός Μαρτίνι, στην 3ηο Κροάτης Μαρτίν, στην 4ηο Νεοζηλανδός Μάνσον , στην 5ηο Πολωνός Βεγκρίσκι και στην 6ηο Αζέρος Αλεξαντρόφ.

Τελευταία ημέρα των αγώνων θα τρέξουν η Κατερίνα Νικολαϊδου στον Γ΄τελικό του σκιφ γυναικών (12:01) και οι Αννέτα Κυρίδου –Άσπα Χριστοδουλίδη επίσης στον Γ΄Τελικό (θέσεις 13-18) του διπλού(11:56).