Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία
Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων

Δύο προκρίσεις στα ημιτελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και το όνειρο του Τόκιο πλησιάζει

 

Ευχάριστες στιγμές αλλά και δύσκολες ώρες επιφύλασσε στα ελληνικά πληρώματα η 4ημέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ανδρών –Γυναικών στο Λινζ της Αυστρίας αφού οι δυο από τις επτά βάρκες μας κατάφεραν να προκριθούν στα ημιτελικά των αγωνισμάτων τους και να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο ενώ δεν συνέβη το ίδιο με τις υπόλοιπες πέντε , οι περισσότερες εκ των οποίων ωστόσο στελεχώθηκαν από πρωταθλητές μας μικρότερων κατηγοριών και το έργο τους ήταν εξ αρχής δύσκολο.  

Μια ανάσα από τον μεγάλο στόχο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο βρίσκεται πλέον το χρυσό δίδυμο της δικώπου των γυναικών οι Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου(ΦΩΤΟ)

Τα δυο κορίτσια που έχουν σαρώσει όλα τα χρυσά τα τελευταία χρόνια στις κατηγορίας Νεανίδων και Νέων γυναικών σφράγισαν νωρίτερα το πρωί την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ανδρών-Γυναικών που συνεχίζεται στο Λιντζ της Αυστρίας , πέρασαν στην κορυφαία 12άδα του αγωνίσματός τους και απομένει ένα βήμα για να κατακτήσουν το ένα από τα 11 εισιτήρια που δίνουν την πρόκριση στο Τόκιο . 

Οι δυο κωπηλάτριές μας κατάφεραν να πάρουν το ένα από τα τρια εισιτήρια για τα ημιτελικά κάνοντας ενα φοβερό δεύτερο 1000άρι στη κούρσα των προημιτελικών κι απο την 4η θέση να τερματίσουν τελικά στην 2η με χρόνο 7.13.24. Πρώτη ήταν η βάρκα του Καναδά με 7.10.96 και 3η η Μ.Βρετανία με 7.14.25. 

Ο ημιτελικός θα γίνει την Πέμπτη (11:31) κι αν πάρουν την πρόκριση για τον τελικό θα εξασφαλίσουν και το εισιτήριο για Τόκιο Αν πάνε στον μικρό θέλουν μια θέση ως και την 5η για να προκριθούν.


Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο έκανε ο Στέφανος Ντούσκος. Ο Γιαννιώτης πρωταθλητής μας πήρε την 2η θέση στον προημιτελικό του σκιφ με 6.51.81 και προκρίθηκε στα 12 κορυφαία πληρώματα του κόσμου. 
Πλέον θα έχει την ευκαιρία στον ημιτελικό να διεκδικήσει το ένα απο τα εννέα εισιτήρια που σφραγίζουν την πρόκριση στο Τόκιο είτε περνώντας στον τελικό (που θα σημάνει αυτόματα και πρόκριση στους Ολυμπιακούς) είτε διεκδικώντας μια από τις τρεις πρώτες θέσεις στον μικρό τελικό αν αγωνιστεί εκεί. 
Ο ασημένιος παγκόσμιο πρωταθλητής στη κατηγηρία Νέων ανδρών ήταν σταθερά στις πρώτες θέσεις σε όλη τη διάρκεια τη κούρσας διεκδικώντας ακόμη και την πρώτη αλλά κυρίως την ουσία που ήταν η πρώτη τριάδα που έδινε πρόκριση για τα ημιτελικά.

Εκτός διεκδίκησης Ολυμπιακής πρόκρισης στο σκιφ γυναικών έμεινε δυστυχώς η Κατερίνα Νικολαϊδου και πλέον θα έχει μια τελευταία ευκαιρία στο ρεγκάτα πρόκρισης του 2020 λίγο πρίν το Τόκιο.
H 4η Ολυμπιονίκης του Ρίο πήρε την 5η θέση στον προημιτελικό του σκιφ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα με χρόνο 7.51.54 κι έμεινε εκτός 12άδας (9 εισιτήρια θα δοθούν στο Λινζ). 
Η βάρκα που τερμάτισε στην 3η θέση και πήρε το τελευταίο εισιτήριο για τα ημιτελικά ήταν αυτή της Ολλανδίας με την Λάϊλα Γιουσιφου που τερμάτισε σε 7.33.90.
Πλέον στο Λινζ θα διεκδικήσει την πρόκρισή της για τους ημιτελικούς Γ-Δ (θέσεις 13-24).

Για μόλις 2 δευτερόλεπτα έχασε την πρόκριση στα 12 καλυτερα πληρώματα του κόσμου στο σκιφ ελ βαρών ο Λευτέρης Κονσολας 
Ο έμπειρος κωπηλάτης μας πήρε την 4η θέση στον προημιτελικό με χρόνο 7.02.53 ενώ ο 3ος ο Τούρκος Φατιχ Ουνσαλ τερμάτισε σε 7.00.38 
Έτσι θα αγωνιστεί πλέον για μια θέση στους ημιτελικούς Γ-Δ


Για μια θέση στους ημιτελικούς Γ ή Δ θα παλέψουν στη συνέχεια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ανδρών-Γυναικών στο Λινζ της Αυστρίας οι Θανάσης Παλαιοπάνος και Γιάννης Καλανδαρίδης. 
Το ελληνικό πλήρωμα της δικώπου άνευ που ανήκει όπως τα περισσότερα ελληνικά στην μικρότερη κατηγορία ηλικιακά , αυτή των Νέων Ανδρών η οποία θριάμβευσε στο αντίστοιχο παγκόσμιο της Φλόριντα πριν περίπου ένα μήνα ,τερμάτισε στην 6η θέση του προημιτελικού με χρόνο 6.45.44 και αποκλείστηκε από τους ημιτελικούς Α-Β.


Την 6η θέση στον προημιτελικό του διπλού σκιφ ελ βαρών πήρε το ελληνικό πλήρωμα με τους Πέτρο Γκαϊδατζή και Αντώνη Παπακωνσταντίνου με χρόνο 6.39.49 και αποκλείστηκε απο τα ημιτελικά. Οι δυο πρωταθλητές μας που ήταν το νεότερο πλήρωμα στο αγώνισμα με ηλικίες 19 και 20 ετών αντίστοιχα  θα αγωνιστούν για μια θέση στους ημιτελικούς Γ-Δ.

Την 4η θέση στον επαναληπτικό του διπλού σκιφ γυναικων κατέλαβε το ελληνικό πλήρωμα με τις Αννέτα Κυριδου και Άσπα Χριστοδουλίδη και θα αγωνιστεί για μια θέση στους ημιτελικούς Γ-Δ 
Το ελληνικό πλήρωμα που αγωνίζεται για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο παγκόσμιο πρωτάθλημα μαζί αφού προέκυψε ο τραυματισμός της Δημητρης Τσαμοπουλου στο Λινζ την οποία και αντικατέστησε η Χριστοδουλιδη τερματισε σε 7.11.44